Турска бомбардује Курде и по Ираку

Турски војни авиони бомбардовали су трећу ноћ за редом положаје курдских побуњеника на сјеверу Ирака, саопштила је турска војска, нагласивши да су се сви авиони вратили читави у базу. Према данашњем саопштењу војске, уз бомбардовање из ваздуха, артиљерија је гађала 85 мета у региону за који се сумња да је скровиште припадника Радничке партике Курдистана […]

субота, 20 августа, 2011 / 12:01

Турски војни авиони бомбардовали су трећу ноћ за редом положаје курдских побуњеника на сјеверу Ирака, саопштила је турска војска, нагласивши да су се сви авиони вратили читави у базу.

Према данашњем саопштењу војске, уз бомбардовање из ваздуха, артиљерија је гађала 85 мета у региону за који се сумња да је скровиште припадника Радничке партике Курдистана (ПКК), који се у Турској боре за аутономију свог народа.

Бомбардовања су услиједила након неколико напада ПКК на турску војску.

Према ријечима једног очевица који се јавио Ројтерсу, ноћас је најмање 10 авиона узлетјело из ваздушне базе на југоистоку Турске.

Припадници ПКК, који се скоро три деценије боре за аутономију свог народа, сада су заоштрили став према влади, пошто она није прихватила њихов приједлог да се отвори дијалог о добијању већих права и слобода.

У Анкари најављују демократске промјене у оквиру најављених уставних промјена и одбијају да преговарају са „терористима и сепаратистима”, који покушавају да угрозе територијални интегритет земље.

У Турској, која има укупно 75 милиона становника, живи више од 12 милиона Курда, углавном, на југоистоку земље. Они траже већу локалну аутономију, амнестију лидера ПКК и образовање на матерњем језику.Оставите одговор