Tурска: Бољи економски раст од ЕУ

Извоз који је Турска забиљежила претходних година у највећој је мјери допринио економском напретку земље, тврди предсједник Удружења независних инстустријалаца и привредника Турске Наил Олпак. Предсједник Удружења независних индустријалца и привредника у Турској (МУСИАД) Наил Олпак, гостујући у Финансијском деску агенције Анадолија, казао је да је раст од три посто који остварује Турска бољи него […]

среда, 26 децембра, 2012 / 09:13

Извоз који је Турска забиљежила претходних година у највећој је мјери допринио економском напретку земље, тврди предсједник Удружења независних инстустријалаца и привредника Турске Наил Олпак.

Предсједник Удружења независних индустријалца и привредника у Турској (МУСИАД) Наил Олпак, гостујући у Финансијском деску агенције Анадолија, казао је да је раст од три посто који остварује Турска бољи него онај који биљежи Европска унија.

“Постало је некако правило да нашу економију поредимо са економијом Европске уније. У 2012. години смо били испод циљева које смо зацртали с владом. Али ако погледамо економску кризу у Европској унији, можемо казати да је раст од мало мање од три посто у 2012. години успјех и позитивно кретање”, истакао је Олпак.

Напоменуо је да је извоз који је Турска забиљежила претходних година у највећој мјери допринио економском напретку земље.

“Значајан извоз који остварујемо широм свијета је допринио расту Бруто домаћег производа (БДП). Напримјер, БДП са извозом је 2012. године износио око 150 милијарди долара, док је осталих 650 милијарди стигло из других области”, казао је Олпак.

Подсјетио је да је Турска посљедњих година забиљежила значајан економски раст, који је 2010. године износи 9,2 посто а 2011. године 8,5 посто, што је највећи економски раст у Европи.Оставите одговор