Турска блокира рад ЕУ на НАТО самиту

Турска ће блокирати учешће делегације Европске уније у раду НАТО самита идућег мјесеца у Чикагу, уколико се не дозволи и учешће представника Организације за исламску сарадњу (ОИЦ).  Водеће ЕУ земље су предложиле да у раду самита, који ће се одржати 20. и 21. маја у Чикагу, учествују и Хозе Мануел Барозо и Херман ван Ромпеј. […]

уторак, мај 1, 2012 / 07:32

Турска ће блокирати учешће делегације Европске уније у раду НАТО самита идућег мјесеца у Чикагу, уколико се не дозволи и учешће представника Организације за исламску сарадњу (ОИЦ).

 Водеће ЕУ земље су предложиле да у раду самита, који ће се одржати 20. и 21. маја у Чикагу, учествују и Хозе Мануел Барозо и Херман ван Ромпеј.

Пошто ће се на том састанку разговарати о ситуацији у Авганистану, Француска и још неке земље сматрају да треба позвати и водеће функционере ЕУ, јер се Унија ангажовала на реконструкцији Авганистана и спровођењу демократских реформи у тој азијској земљи.

"Уколико састанку присуствују бирокрете изван НАТО-а онда и ОИЦ треба да буде представљен на том састанку", преноси данашњи "Заман" изјаву неименованог турског дипломате у Анкари.

У Турској се овим поводом подсећа да се ОИЦ, односно блок који окупља 56 земаља, такође, ангажовао у решавање проблема у Авганистану и Пакистану и да тамо има своје стално представништво.

Одлука о учешћу делегација ЕУ и ОИЦ тек треба да се усагласи у дипломатским контактима чланица Алијансе, наводи истанбулски лист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *