Турци започели реконструкцију ћуприје

Радници турске фирме “ЕР БУ” почели су градњу загата око половине моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду како би се из ограђеног дијела од камена и земље исисала вода и извршила санација стопала и оштећених стубова старог моста. Бајир Невроз, директор фирме “ЕР БУ”, специјализоване за реконстукцију мостова из доба отоманске империје, рекао је новинарима да […]

среда, 4 септембра, 2013 / 00:19

Радници турске фирме “ЕР БУ” почели су градњу загата око половине моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду како би се из ограђеног дијела од камена и земље исисала вода и извршила санација стопала и оштећених стубова старог моста.

Бајир Невроз, директор фирме “ЕР БУ”, специјализоване за реконстукцију мостова из доба отоманске империје, рекао је новинарима да ће, према пројекту, бити санирана три оштећена стуба и њихове стопе, а уколико се, након исушивања воде, утврде оштећења и других стубова приступиће се и њиховој поправци.

Према досадашњим информацијама, најтеже је оштећен седми стуб Ћуприје старе 436 година.

Санација моста трајаће три године, а средства у износу од пет милиона КМ обезбиједила је Влада Турске.

Осим санације стубова биће реконструисана и прилазна рампа на лијевој страни моста, као и на десној, на подзиду испод хотела “Вишеград”.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је новинарима да је у припремним радовима обезбијеђено 14.000 метара кубних камена за загат и санацију моста, те да је са хидроелектранама “Бајина Башта” и “Вишеград” договорено смањење воде на природни ток и биолошки минимум.

Мост Мехмед-паше Соколовића, једно од најмонументалнијих дјела архитектуре, изграђен је у периоду од 1571. до 1577. године, на мјесту гдје је пут повезивао Босну са Цариградом изнад ријеке Дрине. Изградња моста повјерена је највећем турском градитељу Коџа Мимар Синану.

Стари мост је задужбина Мехмеда Соколовић, у народу познатији као Мехмед-паша Соколовић. Поријеклом је Србин из села Соколовића код Рудог, рођен као Бајица Бајо Ненадић.

Као дјечак школовао се у манастиру Милешева, а у “Данку у крви” одведен је у јањичаре када му је било око 15 година.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *