12:34 Сазнало се ко је бирао радове за МСУРС: Предсједник жирија управник Свеучилишне галерије у Мостару11:54 Грци пишу да је Кинжал пробуразио бар 40 официра НАТО у Кијеву11:50 Нуждић: Зашто Тужилаштво БиХ не подиже оптужнице за масакр у Мркоњић Граду?11:48 Лукашенко неће да је у облацима: Запад није заинтересован за суверену Бјелорусију и Русију11:46 Брнабићка: Бећировићев видео за подршку Милу, срамота је и увреда за суверенитет Црне Горе11:41 Док Додик не прича са Марфијем, Хелез их призива да од БиХ направе Украјину11:37 Вимблдон: Руски и бјелоруски тенисери ће се морати одрећи отаџбине, ако желе да играју тенис11:34 Срето Ного хвали Додика за прекид дружбе са амбасадорима Велике Британије и Сједињених Америчких Ентитета11:26 Калабухов објавио: Милићи се братиме са Новоуљановском11:22 Рјешење засигурно: Данијел и Ранка против исплате разлике минималца на руке

Турци се позивају на Мосадове податке: Ово су губици на обе стране у Украјини

Турски Хурседа хабер, позивајући се на изворе из израелских обавјештајних служби, извијестио је да су Русија (укључујући ту и снаге ДНР-а и ЛНР-а) и кијевски режим изгубили 18.000, односно 157.000 војника.

петак, 10 фебруара, 2023 / 11:49

Док је Америка помпезно прослављала тежак пораз који је нанијела залуталом метеоролошком балону, још један апсурд је освануо у америчким медијима. Наиме, Њујорк тајмс је објавио извјештај у ком тврди да је најмање 200.000 руских војника погинуло током интервенције у Украјини.

Извјештај даље тврди да је Москва наводно "очајна у жељи да постигне велику војну победу" и да руска војска шаље "лоше обучене регруте и бивше осуђенике на прву линију фронта".

Бројке су знатно веће од претходних тврдњи Бајденове администрације. Још у новембру, начелник америчког генералштаба генерал Марк Мили, изјавио је да је "више од 100.000 војника са обе стране убијено и рањено", а чак се и ова процјена сматра претјераном. Извјештај затим цитира начелника за одбрамбену политику Норвешке, генерала Ерика Кристоферсена, који тврди да су Русија и кијевски режим претрпили 180.000, односно 100.000 погинулих и рањених. Међутим, и сам Кристоферсен наглашава да "постоји много непознаница у вези ових бројки, пошто нико у овом тренутку не може дати добру процјену".

Другим ријечима, за политички Запад ово је прилично забавна игра погађања и признање да су тврдње у најбољем случају упитне. Њујорк тајмс наводи да су бројке засноване на сателитском извиђању, војним комуникацијама које су пресреле западне тајне службе, украјинским медијским извјештајима, званичним државним подацима, па чак и информацијама са друштвених мрежа, такође додајући да је "јако тешко установити прецизније бројке". По обичају, амерички званичници који се наводе као извор ових информација "говорили су под условом да остану анонимни", што баца додатну сумњу на ове свакако сулуде тврдње и додатно нарушава репутацију некада глобално угледног америчког листа.

Турски извјештај

Када су овакве процјене у питању, можда и највећи доказ тога колико се западни медији играју бројкама могу бити подаци објављени крајем децембра, када је генералштаб самог кијевског режима тврдио да је погинуло 90.000 руских и 13.000 украјинских војника. У то вријеме, Владимир Зеленски је тврдио да су губици његових снага били још мањи и износили 8.000-10.000 људи. Иако је Њујорк тајмс признао да је "број жртава у Украјини такође тешко утврдити због неспремности Кијева да открије своје губитке", ипак је одлучио да објави спорну бројку о руским жртвама, иначе више него двоструко већу од оне коју су кијевске власти објавиле у децембру.

И док је пропагандна машинерија политичког Запада презаузета маштаријама о милионима ненаоружаних Руса који безумно јуришају на НАТО митраљеска гнезда, остатак света прикупља знатно уверљивије податке. Тако је турски Хурседа хабер, позивајући се на изворе из израелских обавјештајних служби, извијестио да су Русија (укључујући ту и снаге ДНР-а и ЛНР-а) и кијевски режим изгубили 18.000, односно 157.000 војника. По наводима турског медија, подаци са терена приказују стање закључно са 14. јануаром 2023. и наводно су засновани на информацијама преузетим од Мосада. Хурседа хабер тврди следеће за губитке обе стране:

Русија, са 418.000 војника укључених у борбена дејства, има следеће губитке:

– 23 авиона;

– 56 хеликоптера;

– 200 дронова;

– 889 тенкова и оклопних возила;

– 427 артиљеријских система;

– 12 система ПВО;

– 18.480 погинулих и тешко рањених;

– 44.500 лакше рањених;

– 323 заробљена.

Снаге кијевског режима, са 734.000 војника (+100.000 резервиста) и неутврђеним бројем НАТО официра, војника и плаћеника, има следеће губитке:

– 302 авиона;

– 212 хеликоптера;

– 2.750 дронова;

– 6.320 тенкова и оклопних возила;

– 7.360 артиљеријских система;

– 497 система ПВО;

– 157.000 погинулих;

– 234.000 рањених;

– 17.230 заробљених;

– 234 погинула НАТО официра (САД и Велика Британија);

– 2.458 погинулих НАТО војника (Нјемачка, Пољска, Литванија, итд.);

– 5.360 погинулих плаћеника.

Урсулин гаф

Иако ни ове наводе није могуће потврдити са стопроцентном сигурношћу, они су много ближи процјенама већине незападних извора и неутралних војних стручњака. Штавише, бројке дате за кијевски режим нису у супротности са цифром коју је у новембру навела шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, када је изјавила да украјински губици премашују 100.000 војника. У прилог томе говори и чињеница да је та изјава одмах уклоњена са званичног видео снимка њеног обраћања.

Реакција Урсуле фон дер Лајен након што је на тајном гласању посланика Европског парламента изабрана за предсједницу Европске комисије у Стразбуру, 16. јул 2019. (Фото: Винцент Кесслер/Реутерс)

Могло би се рећи да турски извјештај није предалеко ни од последњих званичних података руске војске. Крајем септембра 2022, руско министарство одбране је објавило да је погинуло 5.937 руских војника, не рачунајући податке за ДНР и ЛНР. У сваком случају, уколико су ове тврдње тачне, сасвим је јасно зашто политички Запад жели да их сакрије, јер би показале колико су снаге кијевског режима у стварности слабе у односу на руску војску, упркос годинама НАТО обуке, финансирања и опремања западним наоружањем. То свакако није добар показатељ за агресивну алијансу у цјелини и никако не слути на добро за НАТО уколико би дошло до директног сукоба са Русијом.

Извор InfoBRICS/Нови Стандард