Турбина ИПД по други пут у конкуренцији свјетских компанија

Предузеће Турбина ИПД је поново у финалу додјеле Глобалних енергетских награда у Њујорку. Сада као напредан и перспективан пројекат међу 8 свјетских компанија у категорији: Најбоља еколошка иницијатива (Green Energy Initiative of the year). Кључни аргументи за одабир финалиста су били: практични резултати, развој и комерцијални потенцијал ове технологије. Стручни жири састављен од најеминентнијих свјетских […]

четвртак, 30 септембра, 2010 / 15:15

Предузеће Турбина ИПД је поново у финалу додјеле Глобалних енергетских награда у Њујорку.

Сада као напредан и перспективан пројекат међу 8 свјетских компанија у категорији: Најбоља еколошка иницијатива (Green Energy Initiative of the year).

Кључни аргументи за одабир финалиста су били: практични резултати, развој и комерцијални потенцијал ове технологије.

Стручни жири састављен од најеминентнијих свјетских стручњака и директора највећих енергетских компанија је оцјењивао технологију према пет критеријума: изазовима тржишта, пољу примјене, економској оправданости, технолошкој доказаности и постигнутим резултатима. Компанија која према оцјени чланова стручног жирија буде направила најиновативнију технологију у смислу уштеде или производње чисте енергије ће освојити главну награду награду. У овој категорији се налазе све технологије за производњу енергије из обновљивих извора, технологије издвајања угљеника и његовог складиштења, системи паметних мрежа (смарт грид) и паметни мјерни системи, технологије за складиштење енергије и енергија из океана.

Принцип проглашења побједника је као и принцип проглашења на додјели Оскара. Постоје категорије за номинацију и у свакој категорији се додјељује по једна главна награда (као код додјеле Оскара).

Проглашење побједника ће се одржати 2. децембра у свечаној Сали ресторана Циприани на Вол Стриту у Њујорку. На догађају проглашења побједника ће бити присутно преко 600 директора из водећих свјетских енергетских и инвестиционих компанија и штампаће се промотивна брошура са профилима свих финалиста и њихових компанија (међу њима и ТУРБИНА ИПД) која ће бити дистрибуисана на адресе 30.000 значајних компанија које се баве енергетиком и инвестицијама у енергетски сектор.

Ова награда се додјељује већ пуних 12 година и постала је најпознатија свјетска награда из области енергетике.

Процес валидације и оцјењивања је прошао најеминентније свјетске стручњаке из свих области енергетике и као стручњаке из области економије.

У години свјетске економске кризе су владе многих земаља (гдје САД дефинитивно предњачи над осталима) дале значајне подстицаје за пројекте из обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, што је резултирало отворањем многих нових компанија са новим технологијама и подстакло већ постојеће компаније да значајније улажу у развоје постојећих технологија.

Иако је сам улазак у финале и одлазак у Њујорк велики успјех, Мирослав Тешић, директор ТУРБИНА ИПД, сматра да се на овом такмичењу може побједити јер се не оцјењује величина и богатство компаније него квалитет технологије и потенцијал тржишта.

Листу компанија које су конкуренција Турбини ИПД, листу номинованих за остале награде, као и све детаљније информације могу се наћи на:

www.globalenergyawards.comОставите одговор