Тропска олуја на Филипинима однијела преко 250 живота

Обилне поплаве и клизишта, које је изазвала тропска олуја „Ваши” на југу Филипина, а највише на острву Минданао, однијеле су више од 250 живота, а око 400 људи воде се као нестали, саопштили су данас званичници. Око 100.000 људи је расељено, а велики број домаћинстава остао је без струје. Тајфун „Ваши” се, уз ударе вјетра […]

субота, децембар 17, 2011 / 13:34

Обилне поплаве и клизишта, које је изазвала тропска олуја „Ваши” на југу Филипина, а највише на острву Минданао, однијеле су више од 250 живота, а око 400 људи воде се као нестали, саопштили су данас званичници.

Око 100.000 људи је расељено, а велики број домаћинстава остао је без струје.

Тајфун „Ваши” се, уз ударе вјетра који су достизали 90 километара на сат, на југ ове острвске државе обрушио касно синоћ, а поплаве су нагло избиле док је већина становника спавала.

Многи од њих су, иако упозорени на предстојећу олују, поплаве и клизишта, остали у својим домовима, јер су невремена ове врсте ријетка појава на већем дијелу острва Минданао.

Филипински Црвени крст саопштио је да је на острву Минданао и још једном острву погинуло 256 људи, али се страхује да је број жртава знатно већи, јавио је Ројтерс.

Према последњим подацима у граду Илиган страдало је 144, а у луци Кагајан де Оро 86 људи, међу којима је велики број дјеце.

Пет рудара погинуло је у клизишту код града Монкајо, а 21 особа се удавила на централном острву Негрос.

Улице града Илиган поплављене су блатњавом водом, дубине преко једног метра, која се излива из ријека набујалих због обилних пљускова који трају више од 12 сати, а многи грађани су се спасли тако што су се попели на кровове кућа.

У операцијама спасавања на сјеверу острва Минданао учествује око 20.000 војника и неколико војних хеликоптера.

Олуја „Ваши” је 19. те врсте која се од почетка године сручила на Филипине.

Ту острвску државу сваке године погоди око 20 олуја и тајфуна, углавном у сјеверним областима.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *