Тројици научника Нобелова награда из медицине

Научници Вилијам Келин, Питер Ретклиф и Грег Семенца освојили су Нобелову награду за медицину за 2019. годину за откриће "како ћелије осећају и прилагођавају се доступности кисеоника", саопштено је у Стокхолму.

понедељак, 7 октобра, 2019 / 15:34

Њихово истраживање бави се прилагођавању ћелија промјенљивом снабдијевању кисеоником, што је важно у борбу против рака и анемије, саопштио је шведски Институт Каролинска.

"Основни значај кисеоника познат је вијековима, али процес прилагођавања ћелија променама нивоа кисеоника дуго је остао мистерија. Овогодишња Нобелова награда награђује рад који је открио молекуларне механизме који су укључени у прилагожавање ћелија на промјенљиво снабдијевање кисеоником у тиелу – наводи се у саопштењу шведског интитута.

Награда доноси и девет милиона шведских круна (913.000 долара), преноси Ројтерс. Медицина је прва област за коју се додељује Нобелова награда, а слиједе физика и хемија.

Лауерати за награду за књижевност, која ће ове године бити донијета и за ову и за прошлу годину, биће објављени у четвртак, док ће награда за мир бити саопштена у петак у Ослу.

Награде за достигнућа у науци, књижевности и награда за мир додјељују се од 1901. године на основу тестамента проналазача динамита и бизнисмена Алфреда Нобела.Оставите одговор