Тројици американаца Нобел за медицину

Џефри Хол, Мајкл Росбаш и Мајкл Јанг награђени су Нобеловом наградом за медицину за откриће механизама биолошког сата, пренијели су медији.

понедељак, 2 октобра, 2017 / 13:43

Хол, Росбаш и Јанг су заједно добили награду. О додјели Нобелових награда из области психологије и медицине за 2017. годину одлучила је Нобелова скупштина Института Каролинска.

Они су награђени за свој рад на молекуларним механизмима који контролишу циркадијални ритам, биолошки ритам у организму који регулише низ неурохуморалних процеса у мозгу и тако усклађује дневне, ноћне и друге функције најважнијих органа.

Хол је рођен у Њујорку, а Росбаш у Оклахома Ситију. Заједно су радили у Брандејсу. Јанг је рођен у Мајамију, а радио је на Универзитету Рокфелер, наводи "Вашингтон пост”. Истражујући воћне мушице, научници су изоловали ген одговоран за протеин који се акумулира ноћу, а разграђује дању. Неусклађености у овом "сату” могу за последицу имати здравствене поремећаје, као и привремену дезоријентацију коју добијају путници након дугих летова у друге временске зоне.

Комитет за додјелу награда у Стокхолму саопштио је данас, након објаве имена добитника, да су су они разјаснили како "унутрашњи сат” организма може флуктуирањем оптимизовати наше понашање и психологију.

"Њихово откриће објашњава како биљке, животиње и људи прилагођавају свој биолошки ритам како би се синхронизовао са Земљином ротацијом”, саопштио је Комитет.

Тајни Нобелов комитет не открива листу кандидата за награду, нити је то икада учинио у својој 116 година дугој историји. Стога се о именима добитника увелике спекулише, истиче "Вашингтон пост”.

У уторак се додјељује Нобелова награда за физику, а у сриједу за хемију, подсећа "Дојче веле”.

Велике шансе за награду из области физике има откриће гравитационих таласа, који су први пут примјећени 2015.

Спекулише се да ће награду за хемију отићи научницима који су открили нове елементе Периодног система, попут нихонијума или московијума, комплетирајући тако 7. ред.

У петак се догађај премјешта у Осло, гдје ће бити објављен добитник Нобелове награде за мир. Овогодишњи лауреат из области економије биће објављен 9. октобра, док датум додјеле награде за књижевност још није потврђен, наводи "Дојче веле”.

Награде у свим категоријама доносе добитнику 1,1 милион долара (940.500 евра). Награде ће бити уручене на церемонији 10. децембра, годишњици смрти Алфреда Нобела.