Тривићева: Пред Уставним судом РС тражићемо оцјену Закона о задужењу

На данашњој конференцији за медије потпредсједник ПДП и народни посланик Јелена Тривић поновила је своју ранију тезу о уставности одлуке Владе да изађе на међународно финансијско тржиште с обзиром да Устав Републике Српске у Члану 70, Став 6) јасно прописује да надлежност над задуживањем има Народна скупштина, а не Влада.

уторак, 20 априла, 2021 / 17:13

"Из тог разлога ћемо покренути оцјену уставности последњих измјена Закона о задужењу, дугу и гранацијама пред Уставним судом како би се спријечила свака сљедећа погубна политика Владе", истакла је Тривићева.

Она каже да је други проблем то што излазак на затворену понуду у којој Влада на неки начин бира и одређује инвеститоре који ће купити обвезнице ради нетранспарентно, те се поставља оправдано питање ко ће купити обвезнице Републике Српске, одакле је поријекло новца и зашто понуда није отворена.

"С обзиром на лош кредитни рејтинг који тренутно има Република Српска, можемо очекивати високу каматну стопу, далеко вишу него на домаћем финансијском тржишту на којем још увијек постоји спремност домаћих финансијских институција да купују обвезнице које емитује Влада", каже Тривићева.

Говорећи о одређеним показатељима дуга, Тривићева је подсјетила да је учешће рате кредита у редовним буџетским приходима 2008. године износило 8%, 2011. године око 20%, 2016. године 43%, да бисмо у наредним годинама могли доћи у ситуацију да рата кредита из буџета достигне износ од преко 50% редовних прихода буџета. Редовни буџетски приходи износе око 1,9 милијарди ако из њих искључимо доприносе за ПИО који су 2015. године постали саставни дио буџета, али се ови приходи користе за исплату пензија, те се не могу сматрати изворним приходима буџета, док ће нам у наредним годинама доспијевати рате кредита од преко милијарду марака, што значи да ће се пола од онога што привреда и народ уплати у буџет бити кориштено за враћање кредита.

"Конкретно, ми морамо у Закон о задужењу, дугу и гаранцијама уврстити ограничење колико годишње се можемо задужити и приједлог је да то буде у првим годинама 30% редовних прихода буџета. Ово што сада ради Влада Републике Српске је погубна политика којом ће се премостити двије наредне године, а шта ће бити послије њих то не занима", истиче Тривићева.

Одоговарајући на питање новинара о састанку опозиције који је планиран сутра, Тривићева је истакла да је закључак ПДП-а да добије једну од појединачних кандидатура, при чему има веће преференције за позицију предсједника Републике и да би у том случају и њено име било у игри као потенцијалног кандидата.