Трише: Помоћи Грчкој што прије

Предсједник Европске централне банке Жан Клод Трише позвао је данас на брзо предузимање акције ради пружања финансијске помоћи Грчкој. Он је апеловао да чланице еврозоне што прије реализују договор постигнут 21. јула о исплати другог пакета помоћи Грчкој. Трише је поновио апел који је претходно упутио предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо. Брза примјена договора […]

понедељак, 29 августа, 2011 / 19:44

Предсједник Европске централне банке Жан Клод Трише позвао је данас на брзо предузимање акције ради пружања финансијске помоћи Грчкој.

Он је апеловао да чланице еврозоне што прије реализују договор постигнут 21. јула о исплати другог пакета помоћи Грчкој.

Трише је поновио апел који је претходно упутио предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо. Брза примјена договора мало је вјероватна, јер су политичари многих земаља тренутно на одморима, преноси Би-Би-Си.

"Од суштинског значаја је потпуна и правовремена примјена договора од 21. јула међу шефовима држава", рекао је Трише.

Најновији проблем у примјени споразума о исплати другог пакета помоћи Грчкој настао је када је Финска затражила гаранције у имовини за давање новог зајма Атини.

Данас су вођени разговори између финских и њемачких званичника о проналажењу компромисног става, а обје стране изразиле су оптимизам у вези са тиме да ће рок бити испоштован.