Тринаести покушај да Мостар добије градоначелника – пропао!

МОСТАР – На данашњој сједници Градског вијећа Мостара пропао је и тринаести покушај да се изабере градоначелник овог града на Неретви. Мостар је на овај начин остао једини град у БиХ у коме није формирана власт након локалних избора 5. октобра прошле године, већ градоначелничку функцију у техничком мандату обавља досадашњи градоначелник Љубо Бешлић. Вијећници […]

четвртак, мај 14, 2009 / 13:23

МОСТАР – На данашњој сједници Градског вијећа Мостара пропао је и тринаести покушај да се изабере градоначелник овог града на Неретви.

Мостар је на овај начин остао једини град у БиХ у коме није формирана власт након локалних избора 5. октобра прошле године, већ градоначелничку функцију у техничком мандату обавља досадашњи градоначелник Љубо Бешлић.

Вијећници су и на данашњој сједници гласали за исте кандидате – Љубу Бешлића из ХДЗ-а БиХ, Суада Хасандедића из СДА и Вахиду Бебанић из Народне странке "Радом за бољитак".

У други круг гласања прошли су, као и сваки пут до сада, Бешлић и Хасандедић и у том кругу резултат је био изједначен, свако је имао по 13 гласова.

У трећем кругу Бешлић је добио још један глас, а за избор градоначлника потребна је натполовична већина или 18 гласова, што нико од кандидата не може обезбиједити.

Према неким тумачењима Статута града Мостара, градоначелник би могао бити изабран и у случају да два кандидата добију исти број гласова – на примјер по четрнаест, с тим да би тада градоначелник био млађи кандидат, у овом случају Бешлић, али у Градском вијећу Мостара нико не може обезбједити ни такав резултат.

У вези са избором градоначелника Мостара до сада није постигнут никакав политички договор, а колација ХДЗ БиХ – СДА, која је у Мостару чинила власт свих година након рата на локалном нивоу, у овом граду више не постоји, тако да је за сада немогуће доћи до избора првог човјека града.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *