Трифуновић: Зашто нико не реагује на Садовића?

Члан Експертског тима за борбу против тероризма југоисточне Европе Дарко Трифуновић рекао је да је веома чудно што још није реаговала Амбасада САД у БиХ или високи представник, уколико ће бивши министар безбједности БиХ Тарик Садовић бити на функцији савјетник директора Агенције за полицијску подршку БиХ Рахмије Хоџића. "Јасно је да је Хоџић само мали […]

среда, август 25, 2010 / 18:44

Члан Експертског тима за борбу против тероризма југоисточне Европе Дарко Трифуновић рекао је да је веома чудно што још није реаговала Амбасада САД у БиХ или високи представник, уколико ће бивши министар безбједности БиХ Тарик Садовић бити на функцији савјетник директора Агенције за полицијску подршку БиХ Рахмије Хоџића.

"Јасно је да је Хоџић само мали играч у рукама некадашњег министра безбједности БиХ и да Садовић, без обзира што је смијењен, још руководи тим министарством", рекао је Трифуновић.

Он је истакао да је то прави примјер корупције и непотизма, јер је Садовић именовао Хоџића на ту позицију.

"Садовић је прикривао мрежу терориста у БиХ. Имали смо прилику слушати да у БиХ постоји једно или двоје сумњивих лица, што је теза управо некадашњег министра безбједности БиХ. Годину дана касније, ОБА је изашла с податком да у БиХ постоји око три хиљаде потенцијалних терориста. Јасно је да је човјек прикривао фундаменталисте и терористе у БиХ, јер је њихов експонент", навео је Трифуновић.

Предсједавајућа Дома народа парламента БиХ и члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да је било тешко и замислити да ће Садовић бити у било којој комбинацији за неко мјесто у институцијама БиХ.

"Ради се о човјеку који је толико негативног донио Министарству безбједности БиХ и укупном безбједносном сектору БиХ, па помињање његовог имена у било којем контексту, недопустиво је. Могуће да СДА хоће да се искупи код њега на неки начин, дајући посао човјеку који је на улици, желећи да се опере", рекла је Мајкићева.

Она је нагласила да је Стејт департмент обиљежио Садовића као човјека који се доводи у везу с радикалним елементима, што није случајно.

"Они имају далеко више аргумената, иако ми знамо шта је све лоше учинио за безбједносни сектор БиХ, па посљедице и сада трпимо. Свако мало дешава се неки проблем, напад вехабија и сличних група, па у цијелој тој причи, неко се усуђује доводити у везу РС с борбом против тероризма, док се на различите начине људи, који су стварна подршка тим структурама, мувају око безбједносног сектора", упозорила је Мајкићева.

Хоџић је потврдио да је именовао Садовића за свог савјетника.

Садовића је средином прошле године смијенио парламент БиХ, по захтјеву Сулејмана Тихића, лидера СДА, али након невиђених притисака из Амбасаде САД у БиХ, као и извјештаја Стејт департмента за 2008. годину, у којем је Садовић оквалификован као политикант и кочничар провођења закона у области борбе против тероризма.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *