Трифуновић: Надлежни у БиХ покушавају да умање безбједносни проблем

Професор Факултета безбједности у Београду Дарко Трифуновић изјавио је да је огорчен упорним покушајима надлежних органа БиХ да у што већој мјери умање евидентан безбједносни проблем у БиХ, као што је покушај да се нападач на Амбасаду САД у Сарајеву Мевлид Јашаревић прогласи ненормалном особом, којој је потребно лијечење у психијатријској установи. "Можда то и […]

субота, 5 новембра, 2011 / 09:50

Професор Факултета безбједности у Београду Дарко Трифуновић изјавио је да је огорчен упорним покушајима надлежних органа БиХ да у што већој мјери умање евидентан безбједносни проблем у БиХ, као што је покушај да се нападач на Амбасаду САД у Сарајеву Мевлид Јашаревић прогласи ненормалном особом, којој је потребно лијечење у психијатријској установи.

"Можда то и није тако лош предлог, јер би тиме уједно било решено и питање новог ангажмана поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића, који би, с обзиром на своје способности, могао да буде и вештак, ако не и главни психијатар, јер нико у БиХ не познаје вехабизам боље од њега", рекао је Трифуновић, који је и члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала.

Према његовим ријечима, у терапију би били укључени и званичници безбједносних агенција у БиХ, који су направили низ пропуста у овом случају, а њихов ангажман би био да сједе испред вехабија и хипнотичким гласом им говоре да су из Србије и да са БиХ немају никакве везе.

"Није /министар безбједности БиХ Садик/ Ахметовић само прогласио вехабију Јашаревића болесним, него и даље остао слеп код очију, па изјавио да је овај терориста насумице пуцао по граду. Сваком ко је гледао снимак, јасно је да је његов циљ била амбасада. Циљ нису били пролазници, а најмање полицајци који су се крили негде између контејнера и стуба јавне расвјете, у зависности од телесне тежине, и 45 минута чекали да се ненормални Јашаревић мало смири, па да га, ваљда, зовну на кафу и све мирно разреше разговором уз поштивање људских права", рекао је Трифуновић за бањалучки "Фокус".

Психијатар Александар Милић сматра да неовлашћена лица ни у ком случају не би смјела да дају изјаве о психичком стању и здрављу било које особе, па и вехабије Мевлида Јашаревића, који је извео терористички напад на америчку Амбасаду у Сарајеву.

"Да ли је неко болестан или није утврђује се прегледом и вјештачењем у којем се стање Мевлида Јашаревића мора ставити у контекст кривичног дјела које је починио", рекао је Милић за "Фокус". Он је додао да је са снимка видљиво да је Јашаревић, сам или у сарадњи са неким, дошао пред Амбасаду САД да изазове медијску пажњу, јер је 45 минута прарадирао и шетао, очекујући реакцију.

"Његов учинак је, између осталог, медијска пажња и порука да вехабије постоје у БиХ. Циљ је демонстрација тероризма и групе, а у томе је и успио, јер јавност о њему и његовом чину прича већ седам дана", истакао је Милић и додао да се изјавама да је ријеч о ненормалној особи цијели догађај покушава маргинализовати, без анализе суштине.