Tрифуновић: Муџахедини из БиХ инструктори побуњеника у Либији

Кључни инструктори побуњеника у Либији су муџахедини из БиХ, изјавио је за Срну Дарко Труфуновић, члан Експертског тима за борбу против тероризма и организованог криминала у југоисточној Европи. "Прегледом видео-снимака из Либије уверили смо се да се на њима појављују иста она лица која знамо из БиХ. Видели смо Абу ал Либуа и многе друге […]

среда, април 20, 2011 / 15:53

Кључни инструктори побуњеника у Либији су муџахедини из БиХ, изјавио је за Срну Дарко Труфуновић, члан Експертског тима за борбу против тероризма и организованог криминала у југоисточној Европи.

"Прегледом видео-снимака из Либије уверили смо се да се на њима појављују иста она лица која знамо из БиХ. Видели смо Абу ал Либуа и многе друге муџахедине којима знамо имена, или им не знамо имена, али смо их препознали преко видео-снимака њихових активности из БиХ“, рекао је Трифуновић.

Он сматра да су неки од терориста Ал каиде, који су данас међу побуњеницима у Либији, на директан или индиректан начин били умијешани у напад 11. септембра у 2001. године у Њујорку.

Трифуновић истиче да је зато збуњујућа чињеница да западне силе, предвођене Америком, подржавају побуњенике у Либији.

"Ако узмете у обзир да је Гадафи две године прије `11. септембра` Осаму бин Ладена ставио на листу Интерпола, да је све ово време Либија била, заправо, тврђава која је спречавала радикални ислам, тј. припаднике Ал каиде да преовладају севером Африке, онда се поставља легитимно питање шта припадници Ал каиде раде у градовима Либије данас и зашто их западне силе, предвођене Великом Британијом и Америком, подржавају", рекао је Трифуновић.

"Вечерње новости" пишу да су обуку побуњеника у Бенгазију у Либији преузели искусни муџахедини из ратова у БиХ, али и у Авганистану и Чеченији. Либијске службе су успјеле да фотографишу и идентификују стотине оперативаца Ал каиде који, уз помоћ западних земаља, покушавају да освоје Либију, а који су се за вријеме рата у БиХ борили на страни Армије БиХ.

"У Бенгазију су се појавили бивши командант одреда `Ел муџахедин` и надкапетан Армије РБиХ Абу ел Мали, затим бивши емир одреда и капетан Армије РБиХ Харит ал Либу. Са њима се у Либији против Гадафијевих снага бори и више стотина бивших војника Армије БиХ, односно вехабија који су у протеклом рату на простору БиХ били Изетбеговићеви јуришници – открива за "Новости" Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма, који је провео неколико дана у Либији, пратећи са колегама из ове земље потезе вехабија и других исламских радикалних група.

У БиХ за сада има око 100 000 вехабија, а терористичку пријетњу представљају и "одређене политичке везе у врху бошњачке политике" и иранске обавештајне службе, тврди Галијашевић и додаје:

"Све релевантне службе и агенције сматрају да око пет одсто бошњачке популације припада вехабијској структури, а да развој тог покрета подржава поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић".

На подручју Бенгазија евидентиран је и Шеих Абдул Азиз Барбароса – саудијски милионер, члан краљевске породице Саудијске Арабије – борац за слободу Авганистана и "ослободилац Кабула".

Он је организатор напада на америчку војну базу у Дахрану у Саудијској Арабији 1996. године и први командант одреда "Ел муџахедин" у рату у БиХ, те лични пријатељ тадашњег и садашњег травничког муфтије Нусрета Авдибеговића – истиче Галијашевић.

Ова сазнања, како каже Галијашевић, упућују да је БиХ очигледно постала прави полигон за обуку вехабија, који одлазе да се боре широм свијета.

"БиХ мора `под хитно` да предузме озбиљне акције у коначном разоткривању вехабијског покрета и да сасијече то у коријену. Уколико се настави са садашњом праксом, БиХ би могла да буде изолована од цијелог свијета и окарактерисана као земља помагач терористичким организацијама које сију смрт и страх" – упозорава Галијашевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *