Трифковић: Циљ посјете Клинтонове и Ештонове нови притисци на српску страну

Аналитичар Срђа Трифковић рекао је Срни да је циљ посјете америчког државног секрета Хилари Клинтон и високог представника ЕУ Кетрин Ештон Београду даљи притисак на српску страну, док ће у Сарајеву бити изражена подршка даљој унитаризацији БиХ и даљој ерозији онога што је остало од Дејтонског споразума. "Међутим, то не значи да постоји озбиљна политичка […]

петак, 26 октобра, 2012 / 16:42

Аналитичар Срђа Трифковић рекао је Срни да је циљ посјете америчког државног секрета Хилари Клинтон и високог представника ЕУ Кетрин Ештон Београду даљи притисак на српску страну, док ће у Сарајеву бити изражена подршка даљој унитаризацији БиХ и даљој ерозији онога што је остало од Дејтонског споразума.

"Међутим, то не значи да постоји озбиљна политичка воља у ЕУ или САД да се Републици Српској заврће рука да би пристала на даље самоуништење", рекао је Трифковић.

Он сматра да се "пријети празном пушком", као што је био случај и са чувеним бутмирским састанком око кога се најављивао Дејтон два, а на крају је испало "тресла се гора, родио се миш".

Трифковић је оцијенио да ће се декларативно и вербално исказати потреба за функционисањем институција БиХ, али у суштини, ма колико оптуживали српску страну за опструкције и дисфункционалност БиХ, на примјеру БиХ види се да је ријеч о неспособној политичкој творевини за самостални живот, која опстаје искључиво подршком и вољом спољних центара моћи.

Што се Београда тиче, оцјењује Трифковић, ту ће бити притисака у смислу прихватања координата за дијалог са Приштином како их је артикулисала ЕУ, укључујући и чувену клаузулу о признању територијалног интегритета Косова, а нудиће обећање за датум преговора са ЕУ.

"Београд би требало да остане чврст, јер они нити имају шта да понуде у смислу шаргарепе, нити имају батину. Другим речима, могу Србији да обећавају `на врби свиралу` од даљег приближавања Европи, односно од неког давања датума за почетак приступних преговора", рекао је Трифковић.

Међутим, навео је он, то је потпуно безначајно, јер тај пуки датум није вриједан пристајања на услове који значе претпосљедњи корак у смислу формалног призанања Косова као независне државе.

"С друге стране, они ако су незадовљни тиме што Србија каже `не`, апсолутно немају никакву способност да је казне, јер нити су јој обећали паре, па да их ускрате, а да не говоримо о неким додатним мјерама на какве су били навикли 90-их година", рекао је Трифковић.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон и високи представник ЕУ Кетрин Ештон посјетиће идуће недеље земље Балкана, међу којима 30. октобра Сарајево, а 31. октобра Београд и Приштину.Оставите одговор