Тридесет три године од смрти Јосипа Броза Тита

На сутрашњи дан пре 33 године умро је дугогодишњи председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и лидер југословенских комуниста Јосип Броз Тито, личност која је обележила један историјски период на балканским просторима. Тито је умро 4. маја 1980. у Клиничко-болничком центру у Љубљани. Четири дана касније у Београд је, на сахрану доживотног југословенског председника, дошло око […]

петак, мај 3, 2013 / 10:49

На сутрашњи дан пре 33 године умро је дугогодишњи председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и лидер југословенских комуниста Јосип Броз Тито, личност која је обележила један историјски период на балканским просторима.

Тито је умро 4. маја 1980. у Клиничко-болничком центру у Љубљани.

Четири дана касније у Београд је, на сахрану доживотног југословенског председника, дошло око 700.000 људи, међу којима 209 државних и партијских делегација из 128 земаља. То је био најпосећенији погреб неког државника у 20. веку.

Последњу пошту Титу, који је био и један од оснивача Покрета несврстаних, тада су одали 31 шеф државе, 22 премијера, четири краља, шест принчева и 11 председника скупштина. Из света подељеног по хладноратовским линијама, дошли су државници из оба блока.

Тито је предводио ослободилачки покрет који је ослободио Југославију у Другом светскон рату 1945. и од тада, до смрти, био је на челу и државе и Комунистичке партије.

Период његове владавине, и поред критицког става према начина на који је решавао нека унутрашња политичка и економска питања, међу већином грађана бивше Југославије и даље важи за симбол бољег, сигурнијег и уређенијег живота од потоњег.

Титовом смрћу почели су дезинтеграциони процеси који су довели до распада СФРЈ, уз критике његове владавине и дистанцирања од његовог лика и дела.

Сваке године, на годишњицу Титове смрти, у Кућу цвећа у Београду у којој је сахрањен, долазе поштоваоци, симпатизери, породица и посетиоци из свих крајева бивше Југославије.

Од 1980. године Кућу цвећа, у склопу Музеја историје Југославије, посетило је више од 17 милиона људи. Број посетилаца се 1990-тих година знатно смањио, али последњих година поново расте.0 КОМЕНТАРА

 1. Друже Тито ми ти се кунемо да са твога пута не скрећемо,док смо бравара имали на челу државе сва су нам врата била отворена

 2. Само још тотални дебили вјерују да је овај бандит био бравар као и то да је умро 04.маја.Имао би још шта да кажем али се суздржавам ѕбог поста и Великог петка.

 3. Шта је био нећу у то да улазим нек је био и највећи секташ ал је бар направио држвау која је представлјала нешто па макар и привидно,у нјој је било мјеста за све била је антисрпска,антихрватска,антимуслиманска,антимакедонска,антицрногорска,антисловеначка,антишиптарска,антимарсовска а што је најбитније била је Југословенска

 4. Ја једино могу да кажем, штета што није био Србин. За онакав развој привреде из једне прилично разрушене и неразвијене земље он је био тата, боготац!
  Његова диктатура је имала шмек, личио је на Геринга и ликом и шмеком и знао је да сталним реформама држи диктатуру подношљивом, занимљивом, шмекерском, како год, али цијеним то што је прво својим оданим саборцима држао рејтинг и висок статус у друштву, а одмах иза њих тито је цијенио и своје раднике, није радник могао код њега бити гладан и без плате никад и никако!
  Комунистичка партија му је кварила тај стечени респект који је уживао у народу, више му је штете наносила него користи, али је зато још једна његова јака карта била, а то је ЈНА.
  Поред ЈНА још једна изузетно јака страна његове личности је тај покрет „Несврстани“ са којим је стекао изузетну репутацију у свијету.

  Лоша страна његове власти је децентралицазија Југославије по националистичким шавовима (републике и покрајине) и давање велике територије Хрватској која је са тим незаслуженим огромним ратним плијеном стално тежила сецесији до које је на крају и дошло уз огромне жртве српске заједнице која је наводно на папиру равноправно чинила ту социјалистичку републику!

 5. DRUŽE TITO OPET NAM SE VRATI
  SVAĐAJU SE SRBI I HRVSTI
  A S NJIMA SU I MUSLIMANI
  ČAS NA JEDNOJ ČAS NA DRUGOJ STRRANI
  :):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

 6. Ћуј,мајку ти Божију,ови моји пионири су до краја уништили оно што су дегенерације наших народа,које смо индоктринирали,стварале.Створили смо наше клонове,који су упропастили све,а нису способне ништа да створе.Мораћу устати да их бар ишамарам.Него чујем да су отворили мој сеф.

 7. Lazni marsal, krvavi ubica,u mladosti pljackas crkava, zlocinac jos iz velikog rata, najodgovorniji za brutalno zaveznicke bombardovanjo Srbije,bratoublicki srpski rat, iza sebe ostavio bezbroj masovnih grobnica, srpstvo radrobio u cetri kvazi republike i 2 autonomije, i sta sve jos ne..
  Na zalost medju Srbima koje je zavio u crno jos ima budaletina koje zale za tobom.

 8. Ove 33 godine brzo prođoše kako je stari krepucnuo, al što sporo prolazi još ova godina kako će ove mrcine iz vlasti da krepucnu, mislim politički, a i ovako….

 9. vrijednost necije vladavine se mjeri kvalitetom zivota i postignutim tokom tog perioda.. dovoljno je uporediti broj pismenih prije II svjetskog rata sa onim poslije, ili zivotni vijek stanovnistva prije 100 godina sa onim 60/ih, 70/ih.. itd. itd..

 10. Мислим да су Срби као народ дрфинитивно највише овисни о дневној дози Тита.
  Ја сам готово престао гледати РТС 1 и РТС 2,јер ми је жао као човјеку када гледам РТС 1 или 2 схватим да је Србија у стању нервног слома.
  Тито и емисије о СФРЈ нон-стоп поготово сада кад су били преговори с Косовом,ако није то онда видиш она два њемачка пилота како трче у авион (као иду) да бомбардују Београд „вјечити град“.
  Титова кухиња на Б92 нисам гледао ни једну,угасим кад видим такве ствари.
  Срби живе у подземљу,када се пробуде биће касно.
  Србију и Србе је уништио и обогаљио комунизмом.

 11. Кад видим данашње вође, чуваре, квази патриоте, жалим за оним временима… Само да није нападао цркву, и тјерао народ од цркве…

 12. Samo nekoliko cinjenica vezano za doticnog:
  – ubistva i/ili progonstva politickih neistomisljenika (Aleksandar Rankovic, Dzemal Bijedic …)

  – ubistva i likvidacije neprijatelja poslije montiranih sudskih procesa (Draza Mihajlovic i drugi)

  – Goli otok (ne treba komentarisati)

  – Ustav iz 74 godine i rasparcavanje Srbije, stvaranje autonomnih pokrajina Kosova i Vojvodine, cime su stvoreni svi preduslovi za ovo sto se danas dogadja sa Kosovom.

  – Jednoumlje (jednopartijski sistema) i diktatura
  – Novcani dugovi, inostrani krediti ..

  Malo li je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *