Tридесет година од Марлијеве смрти

Тридесет година након смрти, његове пјесме се слушају широм свијета, поготово на мјестима на којима се догађају политички протести. За сина британског официра и Јамајчанке, музике је била изнад свега. Његов бијег из биједе. Овај гитариста и композитор прославио је “реггае” у свијету, а његове пјесме постале су класика тог музичког жанра. У Њемачкој се […]

уторак, мај 1, 2012 / 16:38

Тридесет година након смрти, његове пјесме се слушају широм свијета, поготово на мјестима на којима се догађају политички протести.

За сина британског официра и Јамајчанке, музике је била изнад свега. Његов бијег из биједе. Овај гитариста и композитор прославио је “реггае” у свијету, а његове пјесме постале су класика тог музичког жанра.

У Њемачкој се филм о којем овај пут говоримо најављује слиједећим ријечима: „Волио је жене, фудбал и марихуану. Боб Марлеy.“ Управо толико се и зна о чувеном Роберту Неста Марлеyу алијас Бобу Марлеyу. Они који желе сазнати више имају прилику то учинити гледајући документарни филм „Марлеy“, добитника награде Оскар, Кевина МацДоналда који ових дана долази у њемачка кина. Режисер је овим филмом подигао споменик чувеном музичару састављен од исјечака с концерата, интервјуа и до сада необјављеног архивског материјала.

Занимљиво је споменути да се као режисер овог филмског пројекта спомињао и чувени Мартин Сцорсесе, али је због недостатка времена режијску столицу уступио Јонатхану Демеу. Он је, ипак, направио неколико снимака и интервјуа и одустао јер није успио, како је рекао, наћи прави израз. Зли језици би рекли да су Марлеy и његове пјесме „претврд орах“ чак и за такве ауторе. Но, Марлеy је дефинитивно свој израз пронашао.

Усмена историја

Породица Боба Марлеy допустила је увид у породични архив и одобрила снимање филма о музичком генију. Снимљен је материјал о његовом родном мјесту у брдима Јамајке. Аутори су потражили Марлеyеве познанике и рођаке. Марлеyаве фотографије прије његове 16. године не постоје. Филм је рађен на начин тзв. „усмене предаје“. Његова мајка рођена је на Јамајци, а отац, за кога њемачки новинари сурово објављују да је славном музичару „оставио у насљедство“ карцином коже од чега је у умро, био је британски официр.

Њемачки критичари, као што је то и уобичајено када су историјско документарни филмови о животу познатих звијезда у питању, имају своје мишљење, па тако дискутују и о фотографији оца Марлеyа на којој је усликан како сједи на коњу у „типичној пози колонијалистичког власника“. Они се питају је ли због таквог става оца, Боб Марлеy цијели свој живот нерадо разговарао с бијелим новинарима.

Стваран свијет око Марлеyа

Но, боље да се вратимо филму и музици. Међутим и ту би неки критичари жељели „засолити“ својим ауторским виђењем па пишу да је Марлеy музику стварао желећи да побјегне од сиромаштва. Они нас исто тако информишу и о томе да је он у тренуцима када није „одушевљено и болесно амбициозно“ тренирао неки спорт – вјежбао гитару, компоновао музику и писао текстове.

Било како било, сложићемо се с овдашњим критичарима који кажу да је Марлеy, све оно што га је окруживало, било да се ради о свакодневици, љубави или политици, преводио на свој музички језик. Његови пријатељи из гета у Кингстону, у филму причају о Марлеy, а то раде и жене које је волио, сарадници, колеге и пријатељи.

Музичка подлога за политички протест

У фасцинантном портрету са до сад ријетко објављиваним музичким снимцима и концертним наступима, обрађен је и покушај атентата на познатог музичара као и његови посљедњи дани у болници. Открива се зашто је свестрани Марлеy био више од само једног феномена поп-музике.

Тридесет година након смрти, његове пјесме се слушају широм свијета, поготово на мјестима на којима се догађају политички протестии. Такав је случај био недавно на Блиском истоку, Африци или током протеста покрета „Окупирајмо Wаллстреет“. Број његових обожаватеља и даље расте. На социјалној мрежи Фацебоок, коју уређују чланови његове породице, Боб Марлеy има 35 милиона „пријатеља“ и оних којима се „свиђа“ оно што је он радио!Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *