Tрибунал позвао власти БиХ да одговоре на Караџићев захтјев

ХАГ – Хашки трибунал позвао је власти БиХ да до 30. септембра одговоре на захтјев бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића у вези са материјалом о достављању оружја Армији БиХ у Жепи и Сребреници, у вријеме ембарга УН. Према налогу суда, власти БиХ требало би у року од 20 радних дана да одговоре судском вијећу, […]

четвртак, септембар 3, 2009 / 11:34

ХАГ – Хашки трибунал позвао је власти БиХ да до 30. септембра одговоре на захтјев бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића у вези са материјалом о достављању оружја Армији БиХ у Жепи и Сребреници, у вријеме ембарга УН.

Према налогу суда, власти БиХ требало би у року од 20 радних дана да одговоре судском вијећу, објављено је данас у Хашком трибуналу.

Јужнокорејски судија О-Гон Квон, који је у предмету против Караџића замијенио Шкотланђанина Ијана Бономија, најавио је да ће се статусна конференција у овом предмету одржати у уторак, 8. септембра.

Судија Квон биће претпретресни судија у овом поступку.

Караџић је 31. августа предао поднесак којим је од судског вијећа затражио да се властима у БиХ изда обавезујући налог да му се доставе тражени документи. Он је навео да се званичницима у Сарајеву писмом обратио 2. и 30. јуна, те да се 20. јула истим поводом обратио и високом представнику у БиХ, али без резултата.

У захтјеву Караџић наводи да упркос томе што је на снази био ембарго УН, постоје докази да су тадашње власти у Сарајеву учествовале, "заједно са другим владама, у тајној достави оружја које је кориштено за убијање недужних цивила".

Бивши предсједник РС у Хагу чека на почетак суђења по оптужници која га у двије тачке терети за геноцид и у још девет тачака за злочине против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања над муслиманима и Хрватима у БиХ, од 1992. до 1995. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *