08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Трибина о ријеци Сани и хидроелектранама

Центар за животну средину и Центар за екологију и енергију је у суботу, 10. марта у Санском Мосту одржао јавну трибину поводом најављене изградње термоелектране Каменград.

понедељак, 12 марта, 2018 / 13:23

На трибини је представљен и ЦИНов филм ,,Струја по цијену живота" који аргументовано показује штетне утицаје термоелектране првенствено на здравље људи, воду, ваздух и земљиште.

,,Похвално је што локално становништво овог подручја не подржава идеје власти око изградње термоелектране. Туризам и пољопривреда су управо главне одлике Санског Моста и околине и као такве да се даље заштите и развијају", изјавила је Душка Кудра из Центра за животну средину.

Своја лична искуства о животу поред термоелектране Тузла подјелио је са присутнима и Горан Стојак, представник те локалне заједнице. ,,Грађани Санског Моста нису ни свјесни шта их чека. Потребно је чим прије да дођу у околину Тузле и виде све страхоте које их очекују, а не да слијепо вјерују свим обећањима која ће им власти понудити", рекао је Горан Стојак.

Сви учесници трибине су јасно рекли да неће подржати изградњу термоелектране Каменград, те да ће бити опрезни и будно пратити сваки наредни корак власти. Забринутост за најављену изградњу показује и чињеница да је покренута иницијатива и једногласно донесена одлука већине одборника Скупштине општине Сански Мост да на наредном засједању донесу одлуку да ли ће подржати најављењу инвестицију.

,,Већ деценијама се становништво сјевероисточне и централне БиХ трује загађујућим материјама које прљава индустрија несметано и некажњено испушта у околиш. Поставља се питање коме је у интересу да затрује и сјеверозападни дио наше земље", изјавио је Денис Жишко из Центара за екологију и енергију.

На трибини је представљена и нова анализа Центра за екологију и енергију, која указује на узрочно- посљедичну везу загађења животне средине и здравствених поремећаја становништва у западном дијелу Града Тузла, у насељима Дивковићи, Плане, Шићки Брод и Букиње.