Три слике са пасареле: Бицикли заузимају мање простора и не загађују

Јуче је почела Европска седмица мобилности и до 22.9. тј. Свјетског дана без аутомобила у Бањалуци ће се реализовати неколико активности. Једна од њих је и низ од три фотографије, које говоре оно што сви знамо – аутомобили загађују непрактично.

понедељак, 17 септембра, 2018 / 21:00

Јучерашња активност под називом „Упоредни тест окупације простора различитим превозним средствима“, а која је реализована у сарадњи са иницијативом грађана Бањалучком критичном масом и уз подршку Градске управе, имала је за циљ да покаже у простору колико које превозно средство заузима простора у нашем граду.

Овакав тест је урађен на примјеру тестова који су рађени у неким свјетским метрополама и мислимо да је први овакав урађен у нашој регији. Уз велику подршку наших суграђана, без којих ова акција и тест не би била могућа, формирали смо двије групе статиста и један аутобус који саобраћа на градским линијама. Прво је позициониран аутобус те наспрам њега 40 путника гдје се могло видјети да аутобус не заузима пуно простора на оволики број путника.

Одмах након аутобуса група грађана који су учествовали у акцији аутомобилима су поредали возила у двије колоне и једно иза другог и то њих 26 Поред аутомобила у другу траку се поредало 40 путника, узимајући процјену да у једном ауту се превози један и по путник у просјеку.

Након што смо видјели да је колона дугачка око 100 метара, наставили смо тест са бициклима.

Онда су бициклисти паркирали своје љубимце један до другог и то њих 40, а након тога су стали поред њих. Овим смо могли да видимо да је кориштење бицикла у простору, најкорисније, најпрактичније и најекономичније. У сваком случају фотографија говори више од било чега.

Закључак је једноставан. Наш град не може да издржи оволики притисак аутомобила и требамо да мијењамо своје навике. Јер ако направимо простора за друге, самим тим правимо и нама самима. Мислимо о томе сљедећи пут када бирамо превозно средство и не заборавите да добро комбинујете превозна средства и да се више крећете.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *