Три Мубаракова министра ослобођена оптужби

Суд у Египту ослободио је данас три министра свргнутог режима Хоснија Мубарака од оптужби за проневјеру државног новца. Ово је била прва ослобађајућа пресуда изречена у серији суђења бившим високим званичницима послије Мубараковог пада са власти током масовних демонстрација у фебруару. Међу ослобођенима је бивши министар финансија Јусеф Бутрос Гали. Он је побјегао из земље […]

уторак, 5 јула, 2011 / 18:57

Суд у Египту ослободио је данас три министра свргнутог режима Хоснија Мубарака од оптужби за проневјеру државног новца.

Ово је била прва ослобађајућа пресуда изречена у серији суђења бившим високим званичницима послије Мубараковог пада са власти током масовних демонстрација у фебруару.

Међу ослобођенима је бивши министар финансија Јусеф Бутрос Гали. Он је побјегао из земље у фебруару, а у међувремену је у одсуству проглашен кривим и осуђен по другим оптужбама, преноси Би-Би-Си.

Незадовољство грађана због корупције допринијело је масовности протеста који су довели до сврагавња Мубарака, а суђења његовим сарадницима сматрају се за тест одлучности војне управе, која привремено влада земљом.

Бивши министар информисања Анас ал Фики такође је ослобођен оптужби за проневјеру, као и бивши министар за стамбену политику Ахмед Маграби.

Маграби је раније осуђен на затворску казну због других оптужби.

Бивши министар трговине Рашид Мохамед Рашид, који је побјегао из земље, проглашен је кривим за проневјеру државних фондова и осуђен у одсуству на пет година затвора. Рашид је раније већ осуђен на петогодишњу казну затвора за слично дјело.