Три гласа против Србије и статуса кандидата

Чланице ЕУ још воде консултације уочи одлуке о томе да ли ће Србији бити додијељен статус кандидата за чланство – Њемачка, Велика Британија и Аустрија су сумњичаве, а Француска покушава да смекша Берлин, пишу београдске „Вечерње новости“. Извори "Новости" из Брисела тврде да ће "тешка дипломатска утакмица" бити играна до посљедње секунде и да ће […]

субота, децембар 3, 2011 / 11:09

Чланице ЕУ још воде консултације уочи одлуке о томе да ли ће Србији бити додијељен статус кандидата за чланство – Њемачка, Велика Британија и Аустрија су сумњичаве, а Француска покушава да смекша Берлин, пишу београдске „Вечерње новости“.

Извори "Новости" из Брисела тврде да ће "тешка дипломатска утакмица" бити играна до посљедње секунде и да ће се коначна одлука скројити тек у понедјељак, 5. децембра, на састанку шефова дипломатија земаља чланица ЕУ.

Од тога шта буду одлучили министри зависиће и дефинитивни став европских лидера у петак, 9. децембра.

Већина земаља чланица заступа став да Србији већ сада треба одобрити статус, али одлуке се доносе консензусом, тако да ће све зависити од земља које и даље сумњичаво "врте главом" – Њемачке, Велике Британије и Аустрије.

Како наводи лист, опет је на дјелу дипломатска трговина између Француске и Њемачке, при чему су Париз и Берлин отворено заузели супротне позиције када је ријеч о напретку Црне Горе и Србије.

Француска подржава кандидатуру Србије, али не и датум преговора за Подгорицу, а Њемачки став је обрнут – канцеларка Ангела Меркел тражи да се Србији спусти рампа за статус, а Црној Гори отворе претприступни разговори.

Званични Париз тренутно интензивно покушава да убиједи Њемачку да ће негативна одлука лоше утицати на даљи ток европских интеграција Србије и, уопште, на цијелу ситуацију на Балкану и заузврат нуди кооперативност око Црне Горе.

Званични Београд, али и политичари у Бриселу још остављају простор да ће током викенда попустити тврда линија Њемачке у којој ће у недјељу боравити и предсједник Србије Борис Тадић.

"Што се тиче изјаве канцеларке Меркел да у овом тренутку Србија не испуњава услове, зато је у Бриселу наша делегација да то управо уради и оствари", рекао је за овај лист шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић.0 КОМЕНТАРА

 1. „Њемачка, Велика Британија и Аустрија су сумњичаве, а Француска покушава да смекша Берлин…“

  Kako me nervira ova licemernost…sve su isplanirali unapred godinama,a sad jedni druge „noagovaraju“.

 2. bigeru, pa to su tvoji poslodavci. Ti im se kuneš, braniš njihova zlodjela, uzvikuješ Sig heil, a fireru pjevušiš na uvo Lili Marlen. Po čemu je razlika između Angele i tvoga poslodavca? Nikakva , i velika. Nikakva razlika je što obadvoje rade protiv Srba, sve rade na njihovom uništenju. A, velika razilika što Angela radi za dobro svoga naroda, brine se o njemu i ljubi ga, dok ovaj firer radi suprotno. Ne samo da ga pljačka već ga je ekonomski dotukao , tako reći uništio .“ Veliki su tako rekli i tačka“…
  U eu su zemlje koje su se borile na strani fašizma, ai danas su takve. Nama nije tamo mjesto, sve da nas i hoće, a neće. Tadić uništava Srbe na Kosmetu, ovaj tvoj poslodavac uništava ih ovdje.
  Kakvo je vrijeme na Fruškoj Gori? Bigerče ti plače, pazi na dijete. Okani se zbog djeteta prljavih para.

 3. Mr Biggy, 03.12.2011. 11:19:05

  😀

  Како ми је „жао“ кад вас нагузе ови ваши пријатељи, ботин и твог додика примарни циљ је доживио фијаско!

 4. rammstein

  Prijatelji?Jedino Dodik ne zagovara EU pod svaku cenu u citavom regionu.Slicne politicke predstave smo videli u HR (po pitanju onog ribolovnog pojasa),sad u Srbiji…obicno obmanjivanje javnosti,jer se sve vec unapred zna.

 5. Mr Biggy, 03.12.2011. 17:14:46

  јбг теби нема фајде објашњавати нешто, ајде подсјети се редом, коме је додик логистичка подршка приликом избора у Србији? Заговорницима ЕУ, тзв зес-у? Зашто? Па питај њега или да ја питам тебе?

  Онда ‘ајде конкретно, после накарадног проглашења независности албанског дијела косова, у Београду се организовао велики митинг, 100 хиљада људи, борис тадић је збрисо у иностранство, у његово име је говорио, замисли случајно муцави додик? Кад је узео ријеч, дочекала га салва звиждука, пошто се он сасро у ћега почео да муца то је основна карактеристика мутавих али до сржи покварених људи, рекао је да вјерују сдамо њему и борису тадићу и да ће се он и борис тадић кад веду Србију и РС у ЕУ отуда успјешно „одбранити“ Косово, присутни људи су га изнапушавали толико гласно му се најебали мајке да се он више није ни чуо од звиждука и протеста против сировине, која се потпуно погубила да није знао ни је ли дошао или пошао!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *