Tри деценије Маратонаца

Један од најпопуларнијих српских филмова свих времена већ три деценије одушевљава гледаоце! Могу ли Слободан Шијан и Душко Ковачевић да нам сниме наставак? Маратонци већ 30 година трче почасни круг! Један од најбољих српских филмова обиљежава 30 година од свог премијерног приказивања. Фразе из чувеног остварења Слободана Шијана, рађеног 1982. године по сценарију српског писца […]

понедељак, 2 јула, 2012 / 11:45

Један од најпопуларнијих српских филмова свих времена већ три деценије одушевљава гледаоце! Могу ли Слободан Шијан и Душко Ковачевић да нам сниме наставак?

Маратонци већ 30 година трче почасни круг! Један од најбољих српских филмова обиљежава 30 година од свог премијерног приказивања. Фразе из чувеног остварења Слободана Шијана, рађеног 1982. године по сценарију српског писца Душана Ковачевића, и даље су толико актуелне да готово нема особе у Србији која у свакодневној комуникацији не користи макар неку фору из филма.

Као што је многима познато, радња “Маратонаца” дешава се четири године пред почетак Другог свјетског рата. Главни актери филма су чланови породице Топаловић, коју чине шесторица мушкараца различитих генерација. Међу њима влада велику сукоб , јер најмлађи Топаловић Мирко (25) не жели да се бави погребничким занатом, од чега деценијама живи његова породица. Њихов бизнис, који подразумјева производњу мртвачких сандрука, цвјета, а уводи се и нова технологија сахрањивања, путем “савременог” крематоријума.

Мирко Топаловић није уопште заинтересован да се бави овим послом. Он жели да уђе у филмски свијет, којим је опсједнут, све захваљујући куму Ђенки. Мирко је заљубљен у Кристину, која не мари за његову пажњу, јер је заљубљена у Ђенку. Кристина је иначе кћерка Билија Питона, “пословног партнера” који набавља сандуке са Топаловиће. Били жели да поврати стари дуг и уцијењује Миркову породицу. Такође, он тражи већи удио у заради, правичну подјелу у послу и добити. Друга варијанта је да Питон уда Кристину за Мирка и да тако дуг уђе као дио мираза, односно дио сувласништва у фирми.

Пошто од тога није било ништа, долази до обрачуна међу породицама, гдје се користе сва могућа средства, укључујући и ватрено оружје.

Улоге у филму тумачио је крем југословенске и српске кинематеграфије: Зоран Радмиловић, Мија Алексић, Данило Бата Стојковић, Богдан Диклић, Павле Вуисић, Јелисавета Сека Сабљић, Бора Тодоровић, Мића Томић…

“Маратонци” су били награђени бројним домаћим и међународним наградама, међу којима су:

Пула: Златна арена за улогу – добитница Јелисавета Сека Сабљић

Врњачка Бања: Награда за дијалог

Монтреал: Специјална награда жирија

Марсеј: Прва награда за сценарио

Брисел: Награда за филм

У Позоришту на Теразијама премијерно је приказан мјузикл “Маратонци трче почасни круг”, рађен по узору на филм и представу. Режирао га је Кокан Младеновић, а мјузикл је још на репертоару.