Трговински рат Америке и Кине

САД, изгледа, почињу радикално да реконструишу своје економске односе са Кином. Прошле недеље је предсједник Барак Обама утврдио преградне дажбине на увоз аутомобилских каросерија из Кине. По мишљењу америчких власти, ове мјере требало би да онемогуће дампинг кинеских произвођача и да их приморају да играју по општеприхваћеним правилима. Америчка администрација сматра да потези Кине лишавају […]

четвртак, 17 септембра, 2009 / 17:59

САД, изгледа, почињу радикално да реконструишу своје економске односе са Кином. Прошле недеље је предсједник Барак Обама утврдио преградне дажбине на увоз аутомобилских каросерија из Кине. По мишљењу америчких власти, ове мјере требало би да онемогуће дампинг кинеских произвођача и да их приморају да играју по општеприхваћеним правилима. Америчка администрација сматра да потези Кине лишавају посла грађане САД.

– Наши потези значе пооштравање правила игре и стварање трговинског система, поштеног за све учеснике – изјавио је портпарол Бијеле куће Роберт Гибс. – Ми заиста рачунамо да ће Кинези правилно протумачити нашу одлуку.

Међутим, међу кинеским индустријалцима одлука америчког предсједника није наишла на разумијевање. Напротив, власти Кине су пожуриле да оптуже САД за протекционизам.-Тај акт протекционизма не само да крши правила која је утврдила Светска трговинска организација (СТО) него и противуријечи обећањима која су САД дале на недавном самиту Г 20 посвећеном финансијским питањима – изјавио је портпарол Министарства трговине Народне Републике Кине Јао Ђијан. Он је такође додао да Кина задржава себи право да одговори на ту одлуку.

И на одговор Кине није се дуго чекало. Пекинг почиње антидампиншке истраге у погледу увоза аутомобилске продукције и пилетине из Сједињених Држава. У најскорије вријеме кинеско Министарство трговине намјерава да размотри жалбе националних произвођача на то што се америчка пилетина и аутомобилска продукција продају на кинеском тржишту по сниженим цијенама, које се постижу захваљујући супституцији државе.

Подсјетимо да ово није први америчко-кинески конфликт на терену спољне трговине. Љетос је СТО већ оптужила Пекинг да крши правила организације, јер тада су кинеске власти ограничиле дистрибутивне могућности америчких компанија.

Најновији догађаји могу изаћи и далеко изван оквира перманентног трговинског рата између САД и Кине. Мјере које је предузео Барак Обама у односу на дампинг кинеских произвођача могу постати део нове америчке државне политике која акценат ставља на подршку домаћих произвођача чак и оних врста производа који су раније активно увожени у САД. Изгледа да је садашња криза захтјевала од америчких власти да преиспитају низ елемената економског модела земље у коме се производњи потрошачких роба ни близу не даје прво мјесто.

Тешко је данас судити о оваквим потезима јер је потрошачко тржиште САД малтене забран иностраних, прије свега кинеских компанија. Постоје сви основи за претпоставку да ће у најскоријем периоду трговински ратови између САД и Кине достићи кулминацију.Оставите одговор