Трећи дан протеста: Радници \’\’Агрокопа\’\’ траже плате

Радници Пољопривредног предузећа "Агрокоп" Требиње трећи дан за редом окупили су се испред хангара са механизацијом у виноградима у Петровом пољу, исказујући незадовољство због неисплаћених плата и топлих оброка, те неуплаћених доприноса за пензијско и здравствено осигурање. Радници сматрају да је стечај рјешење за тешку ситацију у предузећу које има тридесетак стално запослених. Предсједник синдиката […]

среда, 23 новембра, 2011 / 17:27

Радници Пољопривредног предузећа "Агрокоп" Требиње трећи дан за редом окупили су се испред хангара са механизацијом у виноградима у Петровом пољу, исказујући незадовољство због неисплаћених плата и топлих оброка, те неуплаћених доприноса за пензијско и здравствено осигурање.

Радници сматрају да је стечај рјешење за тешку ситацију у предузећу које има тридесетак стално запослених.

Предсједник синдиката "Агрокопа" Горан Фржовић тврди да радницима нису исплаћене три плате и од три до 12 топлих оброка, а да радни стаж није уплаћиван од двије до четири године.

Он наводи да се члановима синдиката од плате одбија чланарина, али да се новац не уплаћује на рачуне синдиката, те додаје да су у предузећу због дуговања искључени струја, вода и телефони.

Фржовић истиче да директор "Агрокопа" Невенко Кувач није понудио никакво рјешење за превазилажење кризе у "Агрокопу".

Кувач каже да радници нису смјели да прекину рад у овом периоду, јер је зимска припрема винограда веома важна, те подсјећа да је због запуштених винограда предходних година ове јесени био мањи род грожђа.

Он је рекао да је посљедња плата радницима исплаћена крајем септембра, те да је сав новац од продаје грожђа искориштен за плате стално запосленима и сезонцима.

Кувач додаје да нису исплаћене плате за август, септембар и октобар, али да су измирена сва дуговања радницима из предходних година и набављена нафта за зимско орање.

"С обзором да је приоритет био да се новцем од продатог грожђа испоштују радници и сезонци, нисмо платили струју, воду и телефон", каже Кувач.

Он је потврдио да је 3. децембра заказана Скупштина акционара на којој ће се разговарати о продаји акцији мањинског власника, али није желео да прецизира коме су продате акције манастира Тврдош.

Радници твде да су дугови предузећа око четири милиона КМ, а Кувач каже да је то знатно мања цифра од вриједности имовине "Агрокопа".0 КОМЕНТАРА

  1. Jesu i ti radnici bezobrazni. Traže platu? Pa, nema!Vide li oni da je u svijetu gore sto puta nego kod nas? Ekonomska kriza je u jeku.A, treba sto rupa začepiti. Aerodromi, kosmodromi, avioni ostarili trebaju novi, održavanje avio linija, Loreal farbe skupe, sin u Italiji na školovanju, svadbu treba spremiti, igokei trebaju nove lopte,željka uvijek zanovijeta, ….A, radnicima je do plata. Što će im? Stoka misli samo o žderanciji. Stari krkani hoće penzije, djeca bi doplatke… O, kakav je ovo narod ! Najbolje je biti predsjednik u zemlji bez naroda.