Трећа седмица других наставака: ТРОСТРУКИ Х – 2 (TRIPLE X – 2)

Наводно је Вин Дизел погинуо на Бора-Бори, па сада имамо Ајс Кјуба на менију.

петак, март 16, 2012 / 07:03

Наводно је Вин Дизел погинуо на Бора-Бори, па сада имамо Ајс Кјуба на менију.

Јебачи из америчког Министарства одбране, предвођени министром главом (без браде) хоће да спријече новог предсједника да одради посао који сви предвиђају насљеднику Џорџа Буша.

На неколико мјеста се понавља како овај филмски предсједник намјерава да "придобије срца и душе наших непријатеља, и претвори их у пријатеље". Таква визија свијета, предвиђена за провођење Бараку Обами, не свиђа се министру и он је намјеран извести државни удар; али да добије овласти и почасти по матрици 911, ауторизованој од стране Џорџа Б. младшего.
 
Тако на почетку, хај-тек екипа упада у тајно средиште НСА, тј. СДБ по српски, и убија тамошње агенте. Тај ранч ме неодољиво подсјећао на онај на коме је Вин Дизел вршио свој први јужноамерички задатак. Једино се од покоља извуче Семјуел Л. Џексон и бјелачки сајдкик-гик. Који воли да римује, али само уз хип-хоп и тако да испада јадан и смијешан. Нека држи он свој лап-топ.
 
Семјуел вади из затвора Ајс Кјуба, који се стално мршти и рехабилитује црначку нацију широм САД. Уз њега упознајемо и Егзибита, који држи радњу за растурање крадених аутомобила, али и једног финог бијелца који игра по правилима. Воле га маме, кул је више него што је то уобичајено за "још једно одијело", али је далеко испод црначког сексипила у овом филмићу.
 
Све у свему, све шематски.
 
Уколико се мало дуже искадрира Зипо упаљач, знамо да ће га чамуга употријебити. Једино одступање у односу на први дио, односи се на огромну количину рачунарски створене слике. То на махове дјелује врло јадно и готово као интро неке игрице.
Иначе, цитат: Ратови одлазе и долазе, али моји војници стоје вјечно; изјава је коју требамо запамтити. Намјерно се доводи у везу са: Дрво слободе треба с времена на вријеме бити заливено крвљу патриота.
 
И као што филмски предсједник надопуњава Џеферсонов цитат са "и тирана", како и гласи у оригиналу; тако на хепиендној конференцији за штампу, изриче и онај први цитат, за који ми треба да научимо како је Тупаков. Што предсједника сврстава у класу људи који су способни да схвате, и реинтепретирају по потреби, достигнућа млађег и другачије обојеног нараштаја; односно да и међу гангста-мајстама постоје умни људи, којима поредак није допустио да се истакну.
 
Читава та политичка конструкција, која тежи да екипу из Сивог дома претвори у друштвено корисне убице СДБ-а, на махове бива баш јадна и у степену вријеђања интелигенције. Што је најбоље сублимирано у Егзибитовој "крађи тенка", односно самој концепцији по којој против елитних јединица војске САД, које обезбјеђују Капитол Хил (Престоничко Брдо), учествују локални крадљивци аутомобила. Мотивисани су тиме, да треба да штите “свој начин живота”, који ће нестати уколико милитариста дође на власт. Значи, и овакав криминални поредак какав јесте, не би ваљао уколико такав успије у накани да убије све који су у ланцу команде испред њега, и окриви Семјуела Џексона и његову јединицу.
 
Пуно причамо о геџетима и набуџеним колима, а утрчи и по која згодна кока. У овом сценарију позитивна црнкиња, која води радњу за буџење аутомобила, односно зла бјелкиња која ради за оне који су богати, који би ојачавали војску, и не би преговарали са непријатељима САД.
 
Њу цмекне са ћеифом Семјуел Л. Џексон. То је ваљда и демографска политика Владе САД. Поготово ако Бијела кућа постане Барака.
 
(очигледно је ово писано прије те врсте трансакције)
 
(Редитељ: Ли Тамахори; Писци: Рич Вилск, Симон Кинберг)

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *