Требињска опозиција против ребалансираног буџета

Опозиционе странке у Скупштини града Требиња најавиле су да неће гласати за ребаланс буџета, јер сматрају да се темељи на двије ствари – продаји и потрошњи, као и бројним ставкама које су нејасне и у себи садрже само непознанице. Међу основним разлозима због којих су против ребаланса, опозиција наводи енормна издвајања за плате запослених у […]

недеља, 27 октобра, 2013 / 13:42

Опозиционе странке у Скупштини града Требиња најавиле су да неће гласати за ребаланс буџета, јер сматрају да се темељи на двије ствари – продаји и потрошњи, као и бројним ставкама које су нејасне и у себи садрже само непознанице.

Међу основним разлозима због којих су против ребаланса, опозиција наводи енормна издвајања за плате запослених у администрацији и "стручна усавршавања новозапослених стручњака", као и издвајања за остале нематеријалне трошкове.

Одборник ДНС-а Пеко Иванковић рекао је Срни да је и раније, приликом усвајања буџета за ову годину у износу од 23.338.992 КМ, указивао на пропусте градске власти, те да су само политичко-потрошачка елита.

Он је нагласио да је неприхватљиво да расходи за плате буду 6.018.350, за стручна усавршавања на годишњем нивоу 401.155 км, док су расходи по основу путовања и смјештаја повећани са 190.000 на 222.310 КМ.

Иванковић сматра нелогичним и то што су остали непорески приходи Одјељењу за просторно уређење од планираних 10.000 повећани на 80.000, односно 800 одсто, као и што су остали непоменути расходи Одјељења за стамбено-комуналне послове повећани са 8.000 на 27.400 КМ.

"Да не говоримо даље о грантовима, али највеће проблем су плате градоначелника и његових сарадника, које су много веће него у претходном периоду. Вјероватно је у питању то што ‘превише’ раде и реализују пројекте", каже Иванковић.

У Народном демократском покрету /НДП/ Требиње сматрају да је нацрт ребаланса буџета апсолутно поражавајући и да се темељи на продаји објеката у власништву општине и трошењу тог новца.

"Оно што нас посебно интересује је шта ће бити када све то продамо. Прави домаћин не продаје, већ стиче. Нажалост, у Требињу домаћин настоји да прода све, не водећи рачуна шта ће оставити генерацијама које долазе иза нас", каже предсједник Клуба одборника НДП-а у Скупштини града Слободан Шараба.

Он истиче да је у основи ребаланса буџета садржано задужење од пет милиона марака, односно 3.500.000 марака кредита и 1.500.000 камата и да је рата коју град треба да плати идуће године 500.000 КМ.

"С друге стране, у овом ребалансу буџета садржане су бројне ставке које у себи садрже неке непознанице. Ако се ставка – остали нематеријални трошкови, готово код свих институција повећава и до 300, 400 одсто, а ми не знамо шта се крије у њима, онда је то апсолутно неприхватљиво", истакао је Шараба.

Он не искључује могућност да се у повећању осталих нематеријалних трошкова крију нова запошљавања. "Имамо информацију да се кроз те трошкове намирује плата новозапосленом у библиотеци у Требињу и до сљедеће сједнице сазнаћемо да ли је то тачно", додаје Шараба.

У НДП-у сматрају да су плате у градској администрацији енормно високе, наводећи да је плата градоначелника 3.900 КМ, предсједника Скупштине 3.500, а потпредсједника 2.600 плус одборнички додатак и стимулације.

У овој партији истичу да су против толиких примања и да се не може заговарати рестриктивна штедња, а да при том десетак људи у градској администрацији има енормно високе плате.

Одборницима НДП-а није јасно ни шта се крије иза "стручних усавршавања градских стручњака" за која се издваја већа сума новца, истичући да је то ставка која је под упитником.

Градски одбор СНСД-а Требиње оцијенио је погубном политику коју протеклих годину дана проводи актуелна власт на челу са градоначелником Славком Вучуревићем.

О томе, кажу, најбоље говори одсуство било какве визије актуелног градочелника, сулудо задуживање од 3.5ОО.ООО КМ, одсуство инвестиција и "затварање врата" на свим мјестима на којима се појави.

У СНСД-у Требиње наводе да је градоначелник у протеклој години, ипак, нешто учинио, али за себе и своје најближе сараднике – повећао плате функционерима, а себи "одредио скромну плату од 3.900 КМ мјесечно".

Из требињског СНСД-а оцјењују да су се многи грађани, који су садашњој владајућој гарнитури дали глас прошле године, горко покајали, јер Требиње никада није било у овако тешком стању.

Опозиционе политичке партије су незадовољне и нереализованим инфраструктурним пројектима, оптужујући градоначелника да је те послове оставио да ради пред изборе новцем од кредита.

"Отворићемо градилиште пред изборе, а при том се двије године не ради ништа. Немојте да варамо народ", кажу у опозицији.

Сједница Скупштине града, на чијем ће дневном реду бити Нацрт ребаланса буџета, требало би да буде заказана наредне седмице.

На сједници, која је одржана прије неколико дана, дневни ред није усвојен, јер је скупштинска већина била уздржана, након што су процијенили да неће имати довољан број гласова за усвајање ребаланса буџет.Оставите одговор