Требиње: У броју ноћења предњаче Грци

У Требињу је за девет мјесеци ове године евидентирано 20.000 ноћења туриста, што је на прошлогодишњем нивоу, број посјета је повећан за петину, а посебно интересовање за упознавање знаменитости града показали су Грци, потврдила је Срни директор Туристичке организације града Требиња Татјана Булајић. Она је оцијенила да је, с обзиром да су смјештајни капацитети повећани […]

петак, октобар 19, 2012 / 09:26

У Требињу је за девет мјесеци ове године евидентирано 20.000 ноћења туриста, што је на прошлогодишњем нивоу, број посјета је повећан за петину, а посебно интересовање за упознавање знаменитости града показали су Грци, потврдила је Срни директор Туристичке организације града Требиња Татјана Булајић.

Она је оцијенила да је, с обзиром да су смјештајни капацитети повећани за 100 лежајева, односно да у седам хотела и мотела има око 620 кревета, број гостију знатно већи, али да туристи нису пријављивани.

"Изненађујуће је да у броју ноћења предњаче туристи из Грчке, који су ове године показали велику заинтересованост за Требиње, а није изостала ни традиционално добра посјећеност туриста из земаља бивше Југославије, као и Италије, Њемачке и Француске", рекла је Булајићева.

Према њеним ријечима, туристи се, углавном, прво обрате Туристичко-информативном центру, јер на једном мјесту могу добити све информације потребне за боравак у граду, укључујући и водиче, а највише су заинтересовани за упознавање старог града, Херцеговачке Грачанице, манастира Тврдош и познатих винарија.

"Ове године наш центар посјетили су туристи из 56 земаља, а најбројнији су из Русије, Србије, БиХ, Француске и Енглеске", рекла је Булајићева и додала да је евидентиран и велики број туриста који се на одмору налазе у Хрватској и црногорском приморју, а дођу у једнодневну посјету Требињу.

Она каже да и међу таквим гостима предњаче Руси, због чега је Туристичка организација ове године урадила и каталог на руском језику који је штампан у 2.000 примјерака, док већ постоји на енглеском.

Као један од проблема, Булајићева је навела неангажовање водича из локалне заједнице, због чега они остају неупослени, док туристи у договору са туристичким агенцијама добију преводиоце који имају штуре информације о граду.

"По правилу, туристи би требало да изнајме водиче из града у којем се налазе, али то на овим просторима још није уређено законом", рекла је она.

Булајићева је подсјетила да се Туристичка организација Требиње на недавно одржаном сајму туризма у Новом саду представила промотивним материјалом, те да је евидентно велико интересовање туриста из Војводине за крајњи југ Републике Српске.

"И у наредном периоду радићемо на промоцији нашег града, његових културно-историјских знаменитости, а надамо се да ће туристи као и у претходном периоду знати да препознају праве вриједности које треба упознати", рекла је Булајићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *