Требиње: Представљени Хоризонти и други енергетски планови

Вишенамјенски пројекат уређења, коришћења и заштите водотока ријеке Требишњице "Горњи хоризонти” представљен је данас у Требињу током састанка министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске (РС) Жељке Цвијановић са специјалним представником Европске уније у БиХ Петером Соренсеном. Састанку су присуствовали и амбасадори Француске и Бугарске у БиХ Ролан Жил и Ангел Англеов, те […]

петак, јун 15, 2012 / 18:43

Вишенамјенски пројекат уређења, коришћења и заштите водотока ријеке Требишњице "Горњи хоризонти” представљен је данас у Требињу током састанка министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске (РС) Жељке Цвијановић са специјалним представником Европске уније у БиХ Петером Соренсеном.

Састанку су присуствовали и амбасадори Француске и Бугарске у БиХ Ролан Жил и Ангел Англеов, те генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић са извршним директорима компаније, саопштено је из Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Енергетски дио пројекта предвиђа изградњу три хидроелектране (ХЕ) – Невесиње, Дабар и Билећа, чиме се планирају обезбиједити акумулације укупне запремине 200 милиона метара кубних воде.

Реализацијом овог пројекта обезбиједила би се производња обновљиве енергије и наводњавање крашких предјела – Невесињско, Дабарско и Фатничко поље.

"Основни задатак `Електропривреде РС` је да обезбиједи довољне количине електричне енергије за сигурно и квалитетно снабдијевање купаца у Српској, водећи рачуна о рационалном кориштењу ресурса", наведено је у саопштењу.

На састанку је истакнуто да би се реализацијом овог пројекта обезбиједило наводњавање подручја Дубрава у општини Столац у Федерацији БиХ, еколошки прихватљив проток на ријеци Брегави у периоду малих вода, те на ријекама Буни и Буници, што би повећало проток на делти ријеке Неретве у периоду малих вода. На састанку је било ријечи о пројектима на Дрини, уређењу, коришћењу и заштити водотока ове ријеке.

На Дрини је планирана изградња 10 хидроелектрана, којима би се од поплава заштитило подручје доње Дрине и произвеле би се значајне количине обновљиве енергије од око 3500 гигават часова електричне енргије.Оставите одговор