Требиње: Предавање о ћириличним натписима на стећцима

Ћирилични натписи на средњевјековним гробницама у Источној Херцеговини, ван сваке сумње, свједоче да су у овим некрополама сахрањивани Срби, рекао је синоћ у Требињу Горан Комар, љекар који се бави историографијом ових простора. Говорећи у Музеју Херцеговине о теми "Средњевјековни ћирилични натписи на стећцима Источне Херцеговине", Комар је истакао да су долина Требишњице, односно требињски […]

четвртак, март 1, 2012 / 07:26

Ћирилични натписи на средњевјековним гробницама у Источној Херцеговини, ван сваке сумње, свједоче да су у овим некрополама сахрањивани Срби, рекао је синоћ у Требињу Горан Комар, љекар који се бави историографијом ових простора.

Говорећи у Музеју Херцеговине о теми "Средњевјековни ћирилични натписи на стећцима Источне Херцеговине", Комар је истакао да су долина Требишњице, односно требињски и билећки крај област најгушће концентрације стећака са ћириличним натписима и гдје се налазе најстарија хришћанаска средишта на Балкану.

Када је ријеч о исходишту неког феномена, попут ћириличног писма на стећцима, Комар каже да је неопходно најприје утврдити област његове најгушће концентрације, а потом разматрати гдје су његове периферне области.

Комар напомиње да је први разлог његовог истраживања на просторима Херцеговине да се утврди шта јој је одузето, шта је изнесено из ње, те шта је уништено од културно историјске баштине.

Он је као други разлог навео рушење одомаћене тезе о особеном босанском писму званом босанчица, коју је утемељио Ћиро Трухелка, архивиста Дубровачког архива.

"У циљу очувања културно-историјске баштине, веома је важно да се стећци сачувају, посебно приликом обнова црквених грађевина и проширивања гробља, јер су стећци са ћириличним натписима, углавном смјештени у портама православних храмова", истакао је Комар.

Комар је до сада објавио више значајних књига о темама у вези историографије простора Херцеговине, Боке и Дубровника.

Прије Требиња, предавања о теми "Средњевјековним ћириличним натписима на стећцима Источне Херцеговине", Комар је одржао у Бањалуци, Билећи и Гацку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *