Требиње: Почео фестивал фестивала

Представом "Контролни" београдског позоришта ПАБ у Требињу је почео 54. фестивал фестивала, традиционална смотра аматерских позоришта из Србије, Црне Горе и БиХ. "Овакви фестивали су за поштовање, јер су аматери свјетско чудо, а њихов ентузијазам их чини посебним и великим професионалцима", рекао је синоћ отварајући фестивал познати глумац из Београда Драгомир Чумић-Чуме. Он је истакао […]

недеља, 24 јула, 2011 / 09:50

Представом "Контролни" београдског позоришта ПАБ у Требињу је почео 54. фестивал фестивала, традиционална смотра аматерских позоришта из Србије, Црне Горе и БиХ.

"Овакви фестивали су за поштовање, јер су аматери свјетско чудо, а њихов ентузијазам их чини посебним и великим професионалцима", рекао је синоћ отварајући фестивал познати глумац из Београда Драгомир Чумић-Чуме.

Он је истакао да су они аматери само зато што немају пара, те да су, иначе, за многе сјајни и одлични глумци.

Поздрављајући присутне, начелник општине Требиње Доброслав Ћук истакао је да је Фестивал фестивала срастао са овим градом и да је, уз "Дучићеве вечери поезије", својеврсни темељ требињског културног идентитета.

"Требиње је, као мало која средина, још прије три деценије пригрлило позоришни аматеризам као најплеменитији, наромантичнији, али и најрањивији слој позоришта", рекао је Ћук, истичући да је ова град са својим фестивалом постао аматерски позоришни Олимп и циљ којем теже сви они прегаоци и заљубљеници који нешто граде или почињу да раде у овој области културе.

У званичном такмичарском дијелу програма у наредних пет фестивалских дана представиће се и Бјелопољско позориште, Културни центар Пале, Аматерско позориште Кула, Колашинско и Градско позориште Требиње.

Посљедњег дана Фестивала, у четвртак, 28. јула, прије проглашења побједника и свечаног затварања једне од најзначајнијих манифестација аматерских позоришта бивше Југославије, у пратећем дијелу програма наступиће Камерна сцена "Мирослав Антић" из Сенте са представом "Јелисаветини љубавни јади због молера".

Као и претходних година, након сваке одигране представе, биће одржан округли сто и разговори о одиграном комаду, које ће водити редитељ Драган Копривица.

Све представе ове манифестације, која се одржава у оквиру "Требињских љетњих свечаности", играће у позоришној сали Дома културе, а улаз је слободан.0 КОМЕНТАРА

  1. Нема те вијести па ћу да покварим и приватизујем ову, али морам да реагујем на прилог г. Вукановића на БН ТВ јуче поводом убиства које се десило у Требињу.

    То што се десило је заиста ужасно, они коју су одговорни треба да буду кажњени, АЛИ прогласити све кривим, назвати Требиње балканским Бронксом… је превише. Посјетило ме на чувену реченицу Бранкице Станковић: „СРБИЈА ЈЕ ТОГ ДАНА УБИЛА БРИСА ТАТОНА“!

    То што је групица бандита најгоре врсте претукла човјека на смрт не значи да смо сви криви, да нисмо гостољубиви и да немамо шта да понудимо! Напротив. Такви инциденти се дешавају свугдје па се нико није колективно самооптужио.

  2. Дај Боже да нико не настрада, али кад си Ања већ дотакла тему, немој да кривиш Вукановића, сјетите се какве су све епизоде писане о случају покојног Срђана Алексића, да би се на крају све свело на то да су они који су убили њега, а хтјели убити његовог друга муслимана лично инспирисани Радованом Караџићем и његовим политичким радом!? сиц.. гдје је у овом случају неки нови Срђан да одбрани овог несретника? а је ли и овдје крив Радован?

    Једноставно овакве ствари се дешавају, не само да није лијепо, већ је одвратно кад неко млад изгуби живот, али од таквих случајева конструисати разне теорије и промовисати хероје и антихероје као што је био тај прошли случај исто тако је одвратно, на крају крајева судбина је хтјела да се то све на нашу жалост понови, јер нисмо ништа научили из прошлости, олако смо се бацили каменом на „деведесете“, Радована и Ратка!

Оставите одговор