Требиње: Почело саборовање "Из устанка ницаше слобода"

На излетишту Зубачка Убла код Требиња, на тромеђи БиХ, Црне Горе и Хрватске, синоћ је почело традиционално народно саборовање под називом "Из устанка ницаше слобода", које годинама окупља становништво са подручја Херцеговине и Црне Горе. "Зубачка убла су мјесто спајања прошлог, садашњег и оног што треба да буде, а смисао саборовања јесте очување братских веза […]

недеља, 14 августа, 2011 / 10:28

На излетишту Зубачка Убла код Требиња, на тромеђи БиХ, Црне Горе и Хрватске, синоћ је почело традиционално народно саборовање под називом "Из устанка ницаше слобода", које годинама окупља становништво са подручја Херцеговине и Црне Горе.

"Зубачка убла су мјесто спајања прошлог, садашњег и оног што треба да буде, а смисао саборовања јесте очување братских веза сусједних општина и чување успомена на јунаке прошлих времена који су давно распирили искру слободе", истакао је начелник општине Требиње Доброслав Ћук, упутивши ријечи добродошлице гостима.

Он је истакао да се из поштовања према прецима и јунацима, та искра мора чувати да не затруне, те да је обавеза велика и трајна, јер су Зубачка Убла мјесто поуке и науке и мјесто гдје се чува пламен слободе упаљен искром некадашњих времена.

Ћук је најавио да ће се са представницима из Херцег Новог убудуће наћи начин да зборовање на требињском излетишту добије једну нову димензију са више савременијих и суптилнијих нијанси примјерених новим генерацијама и новом времену.

На овогодишњем саборовању, за разлику од претходних година, није био присутан начелник општине Херцег Нови због, како је речено, раније договорених обавеза, а и посјећеност је било знатно мања.

Посјетиоци су уживали у играма и пјесмама Градског културно умјетичког друштва "Алат свислајон" Требиње, вокалних солиста Јане Чоловић и Милице Радић, те народног гуслара Драгана Шарабе.

У цркви Светог Деспота Стефана на Ублима јутрос је служена света литургија, након чега се наставља народно весеље.

Покровитељ манифестације која се одржава у част устаничког подвига Херцеговаца под вођством војводе Луке Вукаловића је Општина Требиње.