Траже ослобађање Шешеља

БЕОГРАД – Учесници међународног научног скупа, у организацији Српске радикалне странке, затражили су у суботу у Београду ослобађање предсједника те партије Војислава Шешеља, који се осам година налази у притвору Хашког трибунала. Потпредсједник СРС-а Драган Тодоровић је, пред више од 4.000 присталица радикала у "Сава центру", рекао да "хашка тиранија мора да престане" и да […]

субота, фебруар 19, 2011 / 08:23

БЕОГРАД – Учесници међународног научног скупа, у организацији Српске радикалне странке, затражили су у суботу у Београду ослобађање предсједника те партије Војислава Шешеља, који се осам година налази у притвору Хашког трибунала.

Потпредсједник СРС-а Драган Тодоровић је, пред више од 4.000 присталица радикала у "Сава центру", рекао да "хашка тиранија мора да престане" и да Шешељ мора да буде ослобођен.

Тодоровић је истакао да ће СРС "учинити све да после марта свима у свету буде јасно да једина одлука претресног већа Хашког трибунала може да буде слобода Шешељу".

"Једино је он у стању да покрене корените промене у Србији", оцијенио је Тодоровић.

Шеф правног тима за одбрану Шешеља Зоран Красић је навео да процес не може да се заврши другачије него ослобађајућом пресудом и да ће се то показати 7. и 8. марта када Хашки трибунал буде одлучивао о тзв. правилу "98 бис".

Предсједник Руског комитета за одбрану Шешеља Сергеј Бабурин је рекао да је то тијело одлучило да предложи Хашком трибуналу да суд прије доношења одлуке ослободи Шешеља уз гаранције, али да је потребно да и српско руковдство гарантује за лидера радикала.

"Једино ако буде ослобођен Шешељ ће моћи да добије квалификовану здравствену заштиту", казао је Бабурин.

Професор Коста Чавошки је истакао да је Хашки трибунал "наказа од суда" и да је суђење Шешељу "најсрамнији процес у 21. веку, јер ниједно није толико дуго трајало", изразивши наду да ће лидер радикала што скорије, већ за неколико седмица, бити на слободи.

Акадамик Јелена Гускова је указала на значај јединства и слоге у одбрани интереса српског народа.

Скупу су присуствовали чланови Шешељеве породице и његова супруга Јадранка.

На скупу је истакнут транспарент "Слобода Шешељу", а на почетку су интониране руска и српска химна.

Шешсељу се суди за злочине против човјечности и повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године, а 21. јануара 2009. додатно је оптужен за непоштовање Трибунала због објелодањивања имена и других личних детаља три свједока чији је индетитет, по налогу претресног вијећа, био заштићен од јавности.

Он је 24. јула 2009. осуђен на 15 мјесеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврђена 19. маја 2010, док је 4. фебруара 2010. други пут оптужен због објављивања у књизи података о 11 заштићених свједока.

Шешељ се добровољно предао Трибуналу у фебруару 2003, а суђење му је почело новембра 2007. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *