Транспаренси тражи заштиту звиждача у Ефбиху, али не и закон о страним агентима?

У Босни и Херцеговини још није осигурана потпуна заштита звиждача, а од 2014. године Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ (АПИК) додијелила је статус заштићеног пријавитеља за само осам лица, од укупно 24 колико их је затражило заштиту.

уторак, 23 јуна, 2020 / 08:02

Овај податак најбоље говори колико се грађани усуђују да пријаве корупцију, а највећи проблем, поред пада повјерења у институције, представља чињеница да у Федерацији БиХ звиждачи не уживају никакву правну заштиту. Зато је Транспаренцy Интернатионал у БиХ поводом Мађународног дана звиждача апеловао на предсједнике клубова Дома народа Федерације БиХ који већ двије године блокирају усвајање Закона о заштити пријавитеља корупције ФБиХ да коначно усвоје овај закон.

У првих шест мјесеци ове године седам звиждача се обратило Центру за пружање бесплатне правне помоћи ТИ БиХ, а од тога шест долази из ФБиХ гдје ова лица не уживају посебну правну заштиту. ТИ БиХ позива да се закон што прије усвоји, јер је Федерација БиХ једини ниво власти у држави који није законски заштитио пријавитеље корупције. Рјешавање овог проблема један је од 14 кључних приоритета у Мишљењу Еуропске комисије о апликацији Босне и Херцеговине за чланство у Еуропској унији.

ТИ БиХ је послао и Министарству правде Републике Српске приједлог за унапрјеђење Закона о заштити лица која пријављују корупцију у РС јер су у примјени овог закона уочени недостаци који се тичу заштите звиждача. ТИ БиХ је предложио продужење судских рокова код тужбе, продужење рока код ревизије и увођење истражног начела које би ојачало положај звиждача у судском поступку.

Заштита звиждача једно је од најважнијих питања, јер су захваљујући њима откривене неке од највећих корупцијских афера у Босни и Херцеговини. Ипак бројне од тих афера никад нису добиле судски епилог, а нису ријетки случајеви да се суди људима који пријаве корупцију. Један од најочитијих примјера којима је свједочила јавност у БиХ је тзв. афера „Поткивање“, гдје је звиждач-бизнисмен Нермин Алешевић који је снимком открио аферу, сада осумњичен за давање мита и неовлаштено снимање предсједника ВСТС-а.

Забрињава и податак да се број пријава корупције у Тужилаштвима у цијелој БиХ сваке године смањује, а за четири године број пријава које подносе грађани и надлежне полицијске агенције смањио се за 20%. Принципи глобалног покрета ТИ подразумијевају упостављање сигурних и различитих канала пријаве, али и доношење посебних законских прописа који ће гарантовати јачу правну заштиту свим лицима који пријаве корупцију и због тога трпе штетне посљедице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *