03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Транспаренси: Шуме Српске и ХЕТ за годину потрошиле 800.000 КМ "на презентацију"

Подаци показују да је у већини јавних предузећа евидентан константно низак степен ликвидности, а пет јавних предузећа са највећим губицима у БИХ, у које спадају Жељезнице ФБиХ, Жељезнице РС, Грас Сарајево, ВИК Сарајево и Агрокомерц, годишње направе 90 милиона КМ губитка.

четвртак, 21 јуна, 2018 / 00:40

Пресјек података из базе показује да ова предузећа све више оптерећују буџете кроз субвенције, активиране гаранције и неплаћене порезе, док најперспективнија јавна предузећа, упркос очекивањима, уплаћују све мању добит у државну.

Прикупљени подаци показују да, без обзира на пословање, многа јавна предузећа и даље повећавају број запослених и издатке за плате. Просјечне плате запослених у јавним предузећима значајно су веће од плата у привреди и ни на који начин нису повезане са пословним резултатима предузећа.

Исто се може рећи и за примања чланова управљачких тијела, јер прикупљени подаци показују да већина директора и чланова управе прима максималне плате која им закон дозвољава. У РС су примања директора ограничена на 3 КМ, а тај износ примају директори Шума РС, Пошта РС, Аутопутева РС и других јавних предузећа, без обзира на финансијско стање у ком се она налазе. Иста ситуација је и у Федерацији БиХ гдје су примања чланова управљачких тијела ограничена на максималних пет просјечних плата у овом ентитету, па тако директор Аеродрома Сарајево прима 5.056 КМ, док два извршна директора примају 4.979 КМ односно 4.776 КМ. Аеродром Сарајево се уједно издваја и као предузеће са највећом просјечном.

У бази података налазе се и трошкови репрезентације јавних предузећа, а највеће износе у ту сврху
потрошиле су Шуме РС и Хидроелектране на Требишњици, који су само за годину дана на репрезентацију утрошили по више од 400 хиљада КМ.

Транспарентно.ба као посебну цјелину издваја податке о начину на који јавна предузећа троше новац на јавне набавке. Подаци указују на свеприсутну праксу цијепања набавки и склапањем директних споразума којима се избјегава јавно надметање, па само РМУ Бановићи годишње потроше преко три милиона КМ кроз директне споразуме.

ТИ БиХ ће на порталу Транспарентно.ба наставити објављивати и ажурирати податке о јавним предузећима, а у наредном периоду ће кроз посебну секцију објављивати и актуелне информације у вези са јавним набавкама, како би се правовремено указало на потенцијалне неправилности и кршење закона.