Транспаренси се не сјећа покрета Окупирати Вол Стрит?

МУП РС је упозорио активисте групе Правда за Давида да нису пријавили свој скуп. ТИ БиХ упозорава да у свим демократским друштвима постоји могућност спонтаних окупљања који су израз политичких и грађанских слобода. Но, нису се осврнули паралелом на праксу у САД, када је протест Окупирајмо Вол Стрит разбијен пендрецима и сузавцем под окриљем ноћи.

петак, септембар 21, 2018 / 21:00

Поводом саопштења Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) да ће против чланова групе Правда за Давида бити поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка јер нису протествовали у складу са Законом о јавном окупљању Републике Српске, ТИ БиХ истиче да се на овом примјеру најбоље види како рестриктивни закони служе само како би се застрашивали грађани.

Закон о јавном окупљању Републике Српске уопште не предвиђа могућност спонтаних грађанских окупљања, већ захтијева да се сваки скуп мора пријавити, што је у супротности са међународним стандардима и препорукама. МУП РС је у свом саопштењу упозорио грађане да се уздрже од незаконитог понашања, као и да спорно окупљање није било пријављено и да се није одржало на мјесту на којем то дозвољено. ТИ БиХ упозорава да у свим демократским друштвима постоји могућност спонтаних окупљања који су израз политичких и грађанских слобода, те да се учесници таквих скупова, и поред тога што нису Законом препознати, не би смјели кажњавати и прогонити само због тога што нису пријавили скуп. Најновији примјер који се односи на чланове групе Правда за Давида показује како су власти спремне користити важећа законска рјешења у сврху политичког прогона и застрашивања.

Закон о јавном окупљању РС је врло строг и у погледу локацијских ограничења јер не допушта грађанима да се окупљају у близини објеката који се посебно обезбјеђују. Венецијанска комисија је у својим мишљењима више пута истицала да слободан избор локације представља кључан аспект слободе окупљања. Такође, Устав Републике Српске гарантује грађанима право на мирно окупљање и јавни протест, а слобода окупљања може се законом ограничити само ради заштите безбједности људи и имовине.

ТИ БиХ указује да је неопходно измијенити законски оквир који регулише слободу окупљања јер тренутни оквир служи само у сврху ограничавања политичких и грађанских слобода. ТИ БиХ позива МУП РС да се уздржи од било каквих дјелатности усмјерених против спонтаних грађанских окупљања јер су они загарантовани Уставом РС и Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама.3 КОМЕНТАРА

  1. Pokret Occupy je razbijen od strane FBI. Nakon toga nasilnog cina, optuzeno je 9 rukovodilaca, od kojih su 4 osudjena. Eto…cisto malo da se zna… Pa eto, razbijte i Pravda za Davida okupljanje.. Imate tamo 1 unesrecenog oca, 20tak mladica i djevojaka Davidovih drugara, 20-30tak starijih zena.. i to je to…Ne treba biti veliki junak…Zaboga buducnost naseg MUPA i cijele Srpske je u pitanju..Pregazite taj neprijavljeni skup… I onda cete odgovarati za to nedjelo…i pred Bogom, pred ljudima, i na kraju i pred sudom

  2. Dovezite šlepere, potrpajte izdajnike i soroševce, i pravac-Crkvena. Naravno, prije toga produbite korito. Jedna Persona je bila u Kini, jeste da posjeta bila u nekim kontejnerima, ali mogao se i tamo informisati kako su oni to radili na Tienanminu.
    Odradite to da bismo mogli nastaviti sa blagostanjem i divotama kojeg smo imali prije Davida.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *