Транспаренси промовише „Косово“ и БиХ ставља по корупцији уз Албанију

Транспаренцу Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) представио је резултате Индекса перцепције корупције (ЦПИ) за 2017. годину, којим сваке године Транспаренцy Интернатионал рангира земље широм свијета у односу на перципирани ниво корупције у јавном сектору. Ми пресловљавамо.

четвртак, фебруар 22, 2018 / 11:00

Босна и Херцеговина је ове године добила оцјену 38, на скали од 0 до 100, гдје 0 представља највиши ниво перципиране корупције, док 100 представља најнижи ниво корупције, и налази се на 91. мјесту, од укупно 180 земаља укључених у истраживање. БиХ позицију на листи ЦПИ дијели са Албанијом, Гвајаном, Шри Ланком и Источним Тимором.

Поредећи резултате у посљедњих шест година, гдје се оцјене крећу од 42 за 2012. и 2013., што је била највећа оцјена у овом периоду, до 38 за 2015. и 2017., видљиво је да БиХ не само да није направила никакав напредак, већ биљежи назадак.

Када је у питању регија Западног Балкана, БиХ се и даље налази испод Хрватске (оцјена 49 и 57. мјесто), Црне Горе (оцјена 46 и 64. мјесто), Србије (оцјена 41 и 77. мјесто) и !!!!! Косова (оцјена 39 и 85. мјесто) !!!!, док је испод БиХ Македонија, која је највише назадовала у региону (налази се на 107. мјесту, са оцјеном 35).

Овогодишњи ЦПИ показује забрињавајућу чињеницу да упркос све већем фокусу који се у свијету ставља на борбу против корупције, велики број земаља, укључујући и БиХ, је преспор у својим напорима, а у посљедњих 6 година није направило никакав напредак.

Срђан Благовчанин, предсједавајући Одбора директора ТИ БиХ, истакао је да ескалација проблема корупције представља темпирану бомбу за земљу. „Разарајуће посљедице корупције имамо прилику да гледамо сваки дан – масован егзодус грађана БиХ из земље, јер не могу да добију прилику за запошљавање у земљи због клијентелистичких запошљавања, некажњено отуђивање милионских износа буџетских средстава само су највидљивије од њих. Исто тако не постоји институција која није девестирана због политичке контроле, што изгледе за успјешнију борбу против корупције ставља у веома удаљену перспективу.“

ТИ БиХ је на презентацији нагласио да охрабрење и својеврсну прилику представља нова стратегије Европске Уније за Западни Балкан, која на недвосмислен начин као кључни проблем истиче заробљеност државе од стране политичке елите, а успоставу владавине права као најважнији приоритет.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *