Транспаренси пријавио Владу Ђајића у ЦИК

Транспаренси интернешнел у Босни и Херцеговини (ТИ БИХ) упозорава да је са почетком изборне кампање поново примијећена недопустива пракса политичких странака да своју промоцију и промоцију својих кандидата индиректно финансирају средствима јавних институција, установа и предузећа.

петак, септембар 7, 2018 / 11:33

С тим у вези, ТИ БИХ је обавијестио Централну изборну комисију БИХ да се у оквиру кампање „Превенција можданог удара“ у Републици Српској, која се финансира јавним средствима, директор Универзитетског клиничког центра РС Владо Ђајић, који је и кандидат СНСД-а за народног посланика у НСРС, појављује на бројним билбордима и плакатима гдје се пензионерима нуди бесплатан преглед. На тај начин врши се лична промоција овог кандидата о трошку свих грађана, а с обзиром на то да се кроз овај пројекат нуди бесплатан преглед пензионерима, оставља се простор и за недозвољени утицај на бираче.

Законом о финансирању политичких странака није дозвољено финансирање странака од стране јавних институција и предузећа, те посредством трећих лица, док Изборни закон јасно забрањује обећавање новчане награде или друге користи с циљем добијања подршке бирача.

ТИ БиХ подсјећа да јавна средства и институције нису својина политичких странака, те нико нема право да злоупотребом јавних ресурса врши изборну промоцију. Због тога је упућен захтјев и Универзитетском клиничком центру РС да достави податке о укупним трошковима кампање „Превенције можданог удара“ у којој је учествовао претходних година, као и кампање „Сви под један кров“ која се такође одвија паралелно са изборном кампањом.

Овим путем ТИ БИХ позива и надлежне институције да коначно одреагују, законски регулишу и санкционишу све учесталију праксу странака на власти да користе јавне институције и јавна предузећа за финансираје страначке промоције.

ТИ БИХ је са званичним почетком изборне кампање почео мониторинг изборне камапње кроз који ће бити праћено оглашавање десет политичких партија у медијима. У оквиру ових активности ТИ БиХ ће, осим плаћеног медијског оглашавања, пратити и предизборне скупове као и активности функционера како би се забиљежиле евентуалне злоупотребе јавних функција и институција у сврху предизборне промоциије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *