Транспаренси: Народ и даље незадовољан државном управом

Налази из Перепције јавне управе у Босни и Херцеговини за 2017. годину показују да већина грађана сматра да је квалитет услуга јавне управе исти као и прије пет година, тј. и даље више од 50% грађана није задовољно пруженим услугама

петак, мај 18, 2018 / 18:53

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) је данас у сарадњи са Центром за истраживачко новинарство (ЦИН) организовао конференцију Перспектива реформе јавне управе у БиХ, на којој су представљени резултати истраживања перцепције грађана о раду јавне управе, али и кључни налази и препоруке из области управљања људским ресурсима, јавних финансија, те транспарентности, одговорности и интегритета.

Налази из Перцепције јавне управе у БиХ за 2017. годину показују да већина грађана сматра да је квалитет услуга јавне управе исти као и прије пет година, тј. и даље више од 50% грађана није задовољно пруженим услугама. Грађани углавном истичу да су незадовољни дужином трајања процедура, као и да је поступак пред институцијама компликован, док они коју су задовољни истичу како су службеници љубазни, информисани и професионални.

Забрињава и то што велики број испитаника сматра да ће на реформске процесе утицати политика. Више од двије трећине грађана не зна ништа о реформи јавне управе, или су мало упознати са њеним дометима. Занимљиво је да је и у 2017. години, исто као и у 2014. години, већина испитаних истакла како знају за примјере да се неко из њихове околине запослио у јавној управи на нетранспарентан начин. Видљив је и раст увјерења грађана да клијентелизам и непотизам представљају кључне критерије при запошљавању у јавној управи (са 53% на 64,5%).

Налази из области управљања људским ресурсима, јавних финансија, транспарентности, одговорности и интегритета, који анализирају различите реформске аспекте, показују да у 2017. години није било значајног напретка. Тамо гдје постоје одређени помаци то су спорадични резултати који углавном нису израз стратешких реформских опредјељења. На конференцији је посебно наглашено да је БиХ без Стратегије реформе јавне управе од краја 2014. године, као и да је под хитно потребно усвојити нови стратешки оквир. Поред тога, налази ТИ БиХ и послије четири године праћења реформских активности указују на то да кључне институције још увијек нису оспособљене у потпуности спровести планиране реформе. Јавна управа је и даље гломазна, неефикасна, а њен рад је нетранспарентан и под пресудним утицајем текућих политичких прилика.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *