Транспаренси би лустрирао судије, али не и стране агенте

ТИ БиХ под насловом „Лустрација једино рјешење за хаотично стање у правосуђу“, позива на корјените промјене у истом, испуштајући да критикује своје спонзоре који су те промјене и водили.

уторак, 4 јуна, 2019 / 11:47

Оно што би у Српској требало лустрирати, то је свакако улога страних агената и тзв. НВО секстора, а заправо паравладиних агенција из ЕУ и САД. Стање у судству није уопште задовољавајуће, али сви ови душебрижници који позивају на лустрације, заборављају истаћи ко је крив за овакво стање, односно ко је проводио „реформе правосуђа“.

Надаље, ни Транспаренси, ни сродне организације које финансирају непријатељи Српске, никада неће указати на неопходност укидања института „високог представника“, односно позвати на одговорност оне који уз помоћ страних судија у тзв. Уставном суду БиХ прегласавају Србе и Хрвате у корист мајоризацијски расположене муслиманске политичке чаршије.

Даље, чисто става и обавјештења ради, мишљење америчке организације ТИ БиХ, коју за ову прилику Фронтал само пресловљава на српско писмо:

Журнал напада, Транспаренси разрађује

Углед правосуђа је до те мјере нарушен озбиљним наводима и оптужбама о политичком утицају, корупцији, и непримјереном понашању највиших носилаца правосудних функција, да је лустрација, тј. свеобухватна и објективна провјера свих тренутних носилаца правосудних функција једино рјешење које би могло повратити повјерење грађана.

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) сматра да сви наводи о умијешаности у корупцију и непримјереним контактима предсједника Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) са странкама морају бити истражени у најкраћем могућем року, те да се хитно морају успоставити механизми провјере интегритета носилаца функција у правосуђу. Све чешћи наводи о непримјереним контактима носилаца правосудних функција, компромитованим именовањима судија и тужилаца, као и обрачуни унутар правосудне заједнице, довели су до потпуног губљења повјерења у правосуђе од којег се очекује независност и самосталност у раду. Већ неколико година ТИ БиХ прима највећи број пријава корупције управо на сектор правосуђа, заједно са државном управом и образовањем, те је и сам подносио значајан број пријава против носилаца правосудних функција због кршења етичких кодекса и Закона о ВСТС. Осим тога, непроцесуирање политичке корупције поуздано указује на присуство политичког утицаја на правосуђе.

У свом мишљењу о пријави БиХ за чланство у ЕУ, Европска комисија је истакла да тренутни оквир не гарантује довољан степен независности, аутономије и одговорности правосудним органима, те да су неопходни реформски захвати и у самом Уставу и Закону о ВСТС. ТИ БиХ сматра да је једино рјешење лустрација, односно детаљна провјера носилаца правосудних функција по угледу на албански модел, јер само тако ће се отклонити политички и недозвољени притисци који су регистровани у готово свим извјештајима о стању у правосуђу.

Лустрација коју заговара ТИ БиХ подразумијевала би измјене системских закона, као и другачији састав и улогу регулаторних тијела који би кроз више поступака морали детаљно провјерити, не само компетенције тренутних судија и тужилаца, већ и њихове имовинске податке, као и личне позадине и везе, у смислу евентуалне повезаности са организованим криминалом. Лустрацију би морали проводити правни стручњаци који нису посљедњих година обављали дужности у правосудним органима, и чији морални и стручни квалитети гарантују непристрасност у раду.

Циљ лустрације је да се из правосуђа одстране сви они носиоци правосудних функција који за то нису подобни због недостатка компетенција, доказаних веза са криминалним активностима или других непримјерених веза са носиоцима политичке власти. Овај механизам је примјерен за транзиционе демократије, као мјера која потпомаже интегритет кључних сектора као што су полиција, правосуђе, војска, јавна управа, и којом се сви носиоци функција у овим земљама подвргавају додатним провјерама.

Углед правосуђа је до те мјере нарушен озбиљним наводима и оптужбама о политичком утицају, корупцији, и непримјереном понашању највиших носилаца правосудних функција да је свеобухватна и објективна провјера свих тренутних носилаца правосудних функција коју би спроводила посебна, независнарегулаторна тијела једини начин да се отклоне све сумње о корумпираности правосуђа и заустави његов даљи суноврат.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *