Трампу се не слави побједа над нацизмом у Москви

Предсједник САД Доналд Трамп неће доћи у Москву 9. маја, на прославу Дана побједе у Другом свјетском рату, саопштио је данас Кремљ.

уторак, 10 марта, 2020 / 20:28

Портпарол Дмитриј Песков рекао је новинарима да је Русија "дипломатским каналима добила информацију да предсједник неће доћи" и да се још не зна ко ће представљати САД на прослави.

Песков није навео разлог Трамповог одбијања да дође у Москву 9. маја.

Москва стално позива Трампа на прославе побједе савезника у Другом свјетском рату, што је у Русији најважнији празник, али Трамп је прошле године рекао да цијени позив, али да није сигуран да ли ће моћи да дође ако прослава падне "усред политичке сезоне".

У интервјуу агенцији ТАСС, чији је део данас објављен, предсједник Русије Владимир Путин рекао је да би била "грешка" да свјетски лидери не присуствују овогодишњем обиљежавању Дана побједе.

"За (лидере) некадашње Савезнике против (нацистичког диктатора Адолфа) Хитлера, мислим да би исправна ствар била да присуствују. Надамо се да ћемо их видјети и биће нам драго ако дођу. Ако не, добро, то је њихов избор. Али мислим да би то била њихова грешка", закључио је Путин.