Трамп саставио „Путинову листу“ и доказао да је лажов

Доналд Трамп је, ако ништа друго, своје гласаче и свјетску јавност слагао у једном – да ће успоставити боље односе са Русијом. Под притиском унутрашњих противника, принуђен је да им се покорава и иде ка русофобији.

уторак, јануар 30, 2018 / 16:51

Администрација Доналда Трампа објавила листу од 114 имена руских политичара и 96 „олигарха“ који су своје богатство стекли током владавине Владимира Путина.

На листи су, између осталих, премијер Дмитриј Медведев, шеф дипломатије Сергеј Лавров, али и бизнисмени Роман Абрамович, Олег Дерипаска и Еуген Касперски.

Како наводи АП, администрација је на тај начин одговорила на захтјев Конгреса да САД казне Москву због мијешања у америчке изборе 2016. године.

Неформално названа „Путинова листа“ је у ствари документ на седам страна који је дио закона о анти-руским санкцијама. Првобитна замисао Конгреса била је да именује и „осрамоти“ оне за које се вјерује да имају корист од Путинове власти у исто вријеме док САД настоје да дипломатски и економски изолују Путинову владу.

Сврставање на листу, наводи АП, не повлачи санкције против појединаца, иако је већи број њих већ био обухваћен ранијим америчким санкцијама.

Поред руског премијера и шефа дипломатије, на списку су и потпредсједник Дмитриј Рогозин, министри, предсједница Савјета федерације Валентина Матвијенко, шефови ФСБ и ГРУ, портпарол Путина Дмитриј Песков дирекотри кључних државних компанија, као што су Росњефт, Гаспром, Аерофлот и Сбербанк.

На списку је 96 олигарха који, како сматрају у америчком Министарству финансија, свако појединачно посједује богатство вриједно милијарду долара и више. Међу њима су тајкуни Роман Абрамович и Михаил Прохоров, који је на изборима 2012. године био противкандидат Путину.

„Алуминијумски магнат“ Олег Дерипаска који је под руском истрагом због веза са шефом Трампове кампање Полом Манафортом такође је обухваћен листом.

Путин: Брука је да нема и мене на листи

Руски предсједник Владимир Путин оцијенио је данас је објављивање листе америчке администрације о руским званичницима и пословним људима непријатељски корак који штети односима Русије и САД.

Само 12 минута прије истека рока, америчка администрација објавила је листу 114 руских политичара и 96 олигарха који су напредовали током владавине Путина.

Путин је новинарима рекао, уз шалу, да је „увредљиво“ то што и он није листи.

„У питању је непријатељски корак, компликује руско-америчке односе и наноси штету међународним односима“, рекао је Путин у Москви, гдје је говорио на предизборном скупу.

 1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *