Трамп признао Јерусалим као главни град Израела

Амерички предсједник Доналд Трамп поручио је да је дошао тренутак да Јерусалим буде званично признат као пријестоница Израела.

среда, децембар 6, 2017 / 19:58

"Процијенио сам да је вријеме да Јерусалим званично признамо као пријестоницу Израела. Ово није ништа ни више, ни мање од признавања стварности", истакао је Трамп у Бијелој кући, додајући да је признање Јерусалима одавно требало да се уради и да је у најбољем интересу САД, преноси АП.

Амерички предсједник је рекао да признање потврђује "очигледну" чињеницу да је Јерусалим сједиште израелске владе, упркос томе што је спорни статус тог града један од кључних елемената у израелско-палестинском сукобу.

Амерички предсједник је, ипак, додао да САД признају да конкретне границе израелског суверенитета у Јерусалиму треба да буду ријешене у преговорима о коначном статусу.

Прије Трамповог обраћања у Бијелој кући, арапски и муслимански лидери упозоравали су на могуће насиље које би могло да потекне од овакве одлуке.

Стотине Палестинаца палило је америчке и израелске заставе, као протест против одлуке. Такође су назвали Јерусалим својом "вјечитом пријестоницом".

Трамп је истовремено дао инструкције Стејт департменту да почне са припремама за премјештање Амбасаде САД из Тел Авива у тај град, навео је Асошијетед прес.

Додао је да САД остају дубоко посвећене томе да олакшају постизање мировног споразума који би био прихватљив за обе стране на Блиском истоку.

Турско министарство спољних послова осудило je одлуку САД да признају Јерусалим као главни град Израела, називајући је "неодговорном" и позвао Вашингтон да преиспита тај потез.

Против оваквог Трамповог потеза огласили су се генерални секретар УН, званичници ЕУ, британска премијерка, Иран, Саудијска Арабија, Катар, Јордан. Трампову одлуку са одобравањем је прихватила Чешка, која признаје Јерусалим као главни град и Израела и Палестине.

Источни дио Јерусалима је под контролом Израела од 1967. године. Јевреји тај град сматрају јединственом и неподијељеном пријестоницом. Палестинци пак желе да источни дио буде главни град њихове будуће државе.Оставите одговор