Трамп најавио нову кандидатуру за Бијелу кућу

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп наговијестио је још једну кандидатуру за Бијелу кућу 2024. године, понављајући тврдње да су демократе украле изборе 2020. године.

понедељак, 1 марта, 2021 / 12:22

Трамп је обећао да ће помоћи републиканцима да поврате већину у америчком Заступничком дому Конгреса и Сенату на конгресним изборима 2022, те још једном нагласио могућност његове кандидатуре за предсједника 2024.

– Уз вашу помоћ вратићемо Заступнички дом, освојићемо Сенат, а затим ће се републикански предсједник тријумфално вратити у Бијелу кућу. Питам се ко ће то бити – казао је Трамп.

Све упућује на то да вријеме које је провео изван Бијеле куће нису умањиле Трампов бијес према републиканцима који су гласали за његов опозив или осуду у неуспјелом напору заступника у Конгресу да га прогласе кривим за напад на Капитол 6. јануара ове године.

Тако је набројао неколико таквих републиканаца попут сенатора Мита Ромнеја и Пата Тумеја те заступнике Заступничког дома Конгреса Лиз Ченеја и Адама Кинзингера.

– Требамо се ријешити свих њих – рекао је те се осврнуо на досадашње владање његовог насљедника.

– Управо су изгубили Бијелу кућу, али ко зна, можда и по трећи пут одлучим да их побиједим. Далеко од тога да је наше невјероватно путовање готово. Побједићемо, а Америка ће бити и јача и већа него прије – поручио је.

Иначе су Трамп и његови савезници одмах након резултата избора негирали Бајденову побједу упорно тврдећи и то без доказа да је ријеч о великој превари бирача након чега се та сага завршила нападом на Капитол на дан када је требала и званично бити потврђена Бајденова побједа.

Трамп је нагласио да не планира основати нову странку с обзиром на то да је то била тема о којој се нагађало у протеклом периоду.

– Нећемо оснивати нове странке јер већ имамо Републиканску странку. Она ће бити јача и уједињенија него икада прије – нагласио је.

У проведеној анкети, 55 одсто учесника конференције ЦПАЦ-а је изјавило да ће гласати за Трампа уколико се кандидује за предсједника САД-а 2024. године.

Такође и у потпитању "треба ли се Трамп поново кандидовати 2024. године”, 68 одсто испитаника одговорило са "да”, док је 32 посто одговорило са "не”.

ЦПАЦ је једно од најважнијих годишњих окупљања конзервативаца и одржава се у тренутку када се одлучује куда ће ићи Републиканска странка, да ли ће се дистанцирати од бившег предсједника или остаје уз њега.