Трамп најавио да ће због короне од Кине тражити стотине милијарди долара одштете

Доналд Трамп је одбацио тврдњу бившег потпредсједника САД, Џоа Бајдена који ће му бити ривал на новембарским предсједничким изборима, да намјерава да искористи пандемију за њихово одлагање.

уторак, 28 априла, 2020 / 20:05

Нагласио је да никада није ни помислио на померање датума избора" (3. новембар). Трамп је у наставку поручио Американцима да "пропагандну измишљотину о одлагању избора" није смислио сам Бајден већ дедан од људи који раде за њега".

Трамп је, иначе, саопштио да се у САД ситуација са корона вирусом у САД побољшава.

-Сви дијелови Сједињених Држава сада су или у добром стању поводом корона вируса или ствари иду на боље. Зато федералне власти савјетују савезним државама да уклоне санитарна ограничења што је прије могуће, али на сигуран начин.

Трамп је прецизирао да број новооткривених инфекција опада у Њујорку, Чикагу, Бостону и Њу Орлеансу, а да се у осталим кризним регионима стабилизовао.

Посебно је истакао да САД "воде врло озбиљну истрагу" поводом одговорности Кине за пандемију. Додао је да и Берлин такође "истражује могућност" позивања Кине на одговорност.

Признао је да у Вашингтону није о томе донијета никаква одлука, али је открио да се у САД разговара о "много више новца него у Њемачкој".

Био је ово почетни дио Трамповог одговора на питање да ли ће САД тражити од Кине надокнаду од 130 милијарди долара "као Њемачка" или више. Јер, додао је:

-Ми разговарамо о много већој суми. Нисмо се још опредијелили колико то треба да буде. Кина није предузела против епидемије ни благовремене ини праве мјере и због тога проблеме има цијели свијет.

Њемачка није – бар не јавно – Пекингу испоставила никакав "рачун за корону", једино је тамошњи таблоид Билд објавио да би Берлин требало да тражи 149 милијард долара одштете.