Трамп и Мексички зид: Сезона лова на илегалце отворена

Нови амерички предсједник Доналд Трамп почеће данас да издаје указе о имиграцији а покренуће и кораке око најављеног плана изградње зида дуж америчко-мексичке границе, навели су званичници његове администрације.

среда, јануар 25, 2017 / 10:17

Нови амерички предсједник Доналд Трамп почеће данас да издаје указе о имиграцији а покренуће и кораке око најављеног плана изградње зида дуж америчко-мексичке границе, навели су званичници његове администрације.

Такође се очекује да ће се усмјерити на такозване градове уточишта и ка преиспитивању предлога којим би се ограничио прилив избјеглица у САД.

Очекује се да ће Трамп данас потписати прве указе, укључујући ту и мјере за почетак изградње зида, приликом посјете Министарства за унутрашњу безбједност.

Додатни укази биће издати током наредних неколико дана, рекао је један званичник. Трамп је синоћ у Твитер поруци написао: "Велики дан за националну безбједност сјутра.

Између осталог изградићемо зид!".Трамп још разматра детаље планова за ограничење доласка избјеглица у САД. Садашњи предлог предвиђа најмање четворомјесечни прекид прихвата избјеглица, као и привремену забрану за људе из неких већински муслиманских земаља, према наводима једног представника организација за јавну политику који прати питања избјеглиштва.

Трамп је у кампањи говорио да ће заоштрити америчку имиграциону политику, укључујући и јачање граничне безбједности и заустављање прилива избјеглица.

Он се такође залагао за заустављање уласка држављана из муслиманских земаља у САД али је касније измијенио став и рекао да ће се концентрисати на контролу оних који долазе из земаља повезаним с тероризмом.

Очекује се, између осталог, да ће најавити планове о смањењу финансирања градова који не хапсе или не притварају имигранте који живе илегално у САД, што би могло и да значи милиони долара мање за поједине градске управе.Очекује се да би могло да буде изузетака за заустављање прилива избјеглица за оне који бјеже од вјерског гоњења ако је њихова вјера мањинска у њиховој земљи.

То би могло да се односи на хришћане у већински муслиманским земљама.Као предсједник, Трамп може да користи указ да заустави долазак избјеглица.Касније ове недјеље очекује се да ће Трамп најавити рестрикције за имиграцију из седам афричких и блискоисточних земаља, укључујући Сирију, Јемен и Ирак.

Такође се очекује да ће зауставити прихват неких избјеглица док процес контроле не постане строжи.Дописник Би-Би-Сија (ББЦ) из Вашингтона пише да је вјероватно да ће хуманитарне организације и организације за имиграцију бити огорчене због ових мјера.

Уредник ББЦ-а за Сјеверну Америку каже да је ове недјеље нови амерички предсједник доносио низ мјера везаних за своја најистакнутија изборна обећања."У понедјељак и уторак било је запослење и трговина, а данас гранична безбједност", рекао је он. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *