ТПП откривен: Викиликс објавио тајни азијско-пацифички уговор Америке и другара

Организација Викиликс открила је детаље о тајном мулти-националном уговору који се већ дуже времена припрема те би могао имати великог утицаја на цијели свијет уколико буде имплементиран. Објавили су нацрт самог уговора о којем се до сада у јавности знало поприлично мало. Ради се о ТПП уговору (Транс-Пацифичко Партнерство), нешто слично организацији НАФТА, између земаља […]

петак, 15 новембра, 2013 / 22:49

Организација Викиликс открила је детаље о тајном мулти-националном уговору који се већ дуже времена припрема те би могао имати великог утицаја на цијели свијет уколико буде имплементиран.

Објавили су нацрт самог уговора о којем се до сада у јавности знало поприлично мало.

Ради се о ТПП уговору (Транс-Пацифичко Партнерство), нешто слично организацији НАФТА, између земаља које заједно представљају преко 40% свјетског БДП-а. У преговорима о ТПП-у учествују: САД, Јапан, Мексико, Канада, Аустралија, Малезија, Чиле, Сингапур, Перу, Вијетнам, Нови Зеланд и Брунеи.

Надаље, документи откривају како амерички предсједник Барак Обама и представници 11 споменутих земаља, већ годинама – у потпуној тајности – раде на формирању овог уговора о слободној трговини. Коначан циљ би требао наводно бити знатно оснажење свих укључених економија.

"ТПП ће појачати економије, спустити баријере трговине и инвестиција, повећати извозе и створити додатна радна мјеста за наше народе, што је приоритет број један", рекао је Обама за вријеме скупа ТПП-а у јесен 2011. "Овај договор има потенцијал постати модел, не само за регију Азија-Пацифик, већ и за све будуће трговинске договоре, кроз регулацију тржишта и стварање прилика за мања и средња подузећа на растућем глобалном тржишту", истиче Обама.Но, у ТПП споразуму постоје и посебно забрињавајући сегменти, као што су детаљи који се односе на интелектуално власништво. Из Викиликса и других организација упозоравају како би се овиме могло знатно, додатно, угрозити права на приватност и слободу говора.

Оснивач Викиликса, Џулијан Асанж, који се још увијек налази унутар еквадорске амбасаде у Лондону, жестоко је критиковао детаље ТПП-а који се односе на интелектуално власништво. "Ако се усвоји, ТПП-ов режим по питању интелектуалног власништва ће згазити права појединаца на слободу изражавања. Ако читате, пишете, објављујете, размишљате, слушате, плешете, пјевате или стварате, ако обрађујете земљу или конзумирате храну, ако сте болесни или би се једнога дана могли разбољети – бићете на мети ТПП-а", рекао је Асанж.

Противници ТПП-а истичу како би посљедице имплементације овог договора биле далекосежне, на примјер, ако се усвоје ригидна нова правила по питању ауторских права, цијене лијекова могле би нагло порасти што би за становнике неких од чланица предложеног ТПП уговора било катастрофално.

Организација "Паблик ситизен" из Вашингтона упозорава: "ТПП преговори траже провизије које би ојачале, прошириле и повећале фармацеутске монополе по питању рака, болести срца, ХИВ/АИДС лијекова и слично, на простору регије Азија-Пацифик". У нацрту ТПП уговора, којег су објавили у Викиликсу, наводи се како би фармацеутске компаније могле прошити своје патенте на начин да друге земље неће смјети производити поједине лијекове и продавати их по нижој цијени.

Детаљи ТПП не односе се само на фармацеутску индустрију, већ они погодују транснационалним корпорацијама уопште. Др. Метју Ример, стручњак за интелектуално власништво, рекао је у разговору за Сиднеј морнинг Хералд како је "ТПП као листа божићних жеља за водеће корпорације". "Холивуд, музичка индустрија, велике ИТ компаније попут Мајкрософта – сви ће они бити јако сретни с ТПП-ом", рекао је Ример.

Према Викиликсу, Обамина администрација је планирала заједно с осталим чланицама ратификовати ТПП прије краја 2014. Сада би тај цијели план могао пропасти због Викиликс објаве.

Сада је јасно зашто су преговори око ТПП-а били обавијени велом тајне. Циљ овог уговора заправо је давање додатне, велике, моћи корпорацијама, док ће земље чланице имати све мању улогу у цијелом процесу. Тога су данас свјесни многи у земљама које би требале приступити ТПП-а, на примјер, у Новом Зеланду проше године избиле су насилне демонстрације и сукоби с полицијом за вријеме одржавања конференције на којој се расправљало о ТПП-у. Протестанти су скупили 750,000 потписа контра приступању ТПП-у, но када их одговорни функционери нису хтјели примити, избили су сукоби с полицијом у Оукленду.