Тоталитарне династије свијета: Ким, вође корејског народа

Владимира Вучковића инспирисало је досљедно преписивање историјских модела античких тоталитарних сила у земљама нашег доба, за разлику од других које користе само софистицирани дио тоталитарне праксе. У серијалу тоталитарне династије пише управо о нама данас чудновати политичким моделима. Први у низу текстова биће „посвећен“ династији Ким која од 50-их година влада Сјеверном Корејом. На почетку […]

четвртак, 27 новембра, 2014 / 08:41

Владимира Вучковића инспирисало је досљедно преписивање историјских модела античких тоталитарних сила у земљама нашег доба, за разлику од других које користе само софистицирани дио тоталитарне праксе. У серијалу тоталитарне династије пише управо о нама данас чудновати политичким моделима.

Први у низу текстова биће „посвећен“ династији Ким која од 50-их година влада Сјеверном Корејом. На почетку ћу се одмах оградити, јер већина података везаних за ову династију није нарочито поуздана, како због свог извора, тако и због жеље династије Ким да буду представљени у што је могуће бољем свијетлу. Користићу неколико научних метода да би смо успјели сагледати и донијети колико толико реалну слику о овом режиму.

Корејско полуострво је класичан, и можда најбољи, примјер надметања великих сила за доминацију у одређеним регионима свијета.

Након окончања крвавог рата на Корејском полуострву, формиране су двије државе Корејска Демократска Народна Република (Сјеверна Кореја), и Корејска Република (Јужна Кореја). Сјевер је добио комунистички режим под вођством Ким Ил Сунга, док је југ постао капиталистичка држава.

Ким Ил Сунг (1912-1994) рођен је у Пјонгјангу основао је и водио Корејску револуционарну армију против јапанских освајача од 1932-1945. године. Основао је ДНР Кореју чији је предсједник био од 1972. Године, па све до своје смрти, био је двоструки народни херој и носио чин маршала.

Неоспорна је улога Ким Ил Сунга у рату са Јапаном, али и у рату са Јужном Корејом коју су подржавале САД са својим савезницима. Подржаван од стране НР Кине Сунг је формирао један од најтоталитарнијих и најозлоглашенијих режима који је људска цивилизација икада видјела. Затворио је сва „врата и прозоре“ своје државе и од једног напредног народа учинио робље. Не треба бити мишљења да се демократија маже на хљеб, али народ Сјеверне Кореје пати.

Након смрти Ким ил Сунга на власт долази његов син Ким Џонг Ил. Човјек који је само неколико пута изашао из своје државе. Суров и бруталан, трошио је милијарде долара на скупоцјене аутомобиле и вина док је народ умирао од хладноће и глади. Једном приликом предсједник Ил је својим оклопним возом посјетио Руску Федерацију и том приликом молио тадашњег предсједника Димитрија Медведева да му прода пшеницу јер његов народ нема шта да једе.

Године 2011. након смрти свог оца Ким Џонг Ила на власт долази садашњи „предсједник“ Ким Џонг Ун, човјек за којег доброупућени извори везују низ великих афера.

Култ личности је у Сјеверној Кореји достигао свој врхунац, о вођама се увијек говори са страхопоштовањем, јес су они тобоже заслужни за срећан и напредан живот свих грађана у држави. Подигнути су велики споменици бившим вођама који симболизују њихово јединство и одлучнст у остваривању заједничке идеје која у будућности треба да буде остварена.

Интересантан је модус операнди династије Ким, њихов режим одувијек је био изложен притисцима високоразвијених земаља које „гравитирају“ према САД, рекао бих са разлогом. Наиме, припадници династије Ким су храбри момци, они чим нешто зафали у њиховом протекторату, који они одмиља зову Сјеверна Кореја, одмах подигну своју огромну војску и почну провоцирати испаљивањем артиљеријских проектила према Јужној Кореји. Нажалост, посједују и нуклеарно наоружање које такође врло вјешто користе у дипломатске сврхе, јер према процјенама неких аналитичара њихове балистичке ракете могу „добацити“ до Хаваја.

Интересантна је прича о здравству у тој држави. Један љекар поријеклом из Непала, посредством УН добио је дозволу владе Сјеверне Кореје да уђе на територију под њиховом контролом. Овај љекар по специјализацији офтамолог, требао је према договору двије стране да за 3 дана изврши неколико стотина лакших операција, попут уклањања мрене са ока. Наравно са њим у пратњи је пошло и неколико медицинара који су требали да тајно снимају његов боравак у ДНР Кореји.

Цјелокупан процес је завршен према предвиђеном плану, али грађани који су подвргнути третману су након скидања завоја почели да „клањају“ под сликама Ким Ил Сунга и Ким Џонг Ила, у знак захвалности. То довољно говори како живи њихов народ.

Дешавају се спорадични случајеви када војници Сјеверне Кореје пребјегну у Јужну Кореју, али у том случају њихова комплетна ужа породица бива депортована у један од бројних радних логора или Центара за „преваспитавање“.

У Сјеверној Кореји постоје избори, али избори по мјери, на које излази 100% регистрованих становника. Постоје широке улице, али пусте, које служе за одржавање војних парада и величања Кимовског режима. Лијечење је бесплатно, али у болницама нема никаквих лијекова, нити услова за лијечење. Запосленост у Сјеверној Кореји је 100%, али сви раде за бонове којима се слабо шта може купити, јер робе у продавницама нема.

Кимовски режим има велику војску наоружану руинираним наоружањем, јер се већина дијелова за њихову војну технику слабо производи. Најопасније је то што Кимови посједују 10 нуклеарних бојевих глава и балистичке пројектиле који могу угрозити све државе региона.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор