Топле ни на видику: Ефбиховски министар се чуди увозу хладне воде

Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић отворио је данас у Бихаћу 15. међународни сајам екологије – ЕКОБИС 2017. Овогодишња централна тема сајма је вода. Босна и Херцеговина има навише питке воде у регији. Истовремено, овај ресурс остаје углавном неискориштен.

четвртак, 14 септембра, 2017 / 13:28

"Поразан је податак да користимо само нешто више од један посто наших изворишта. Увозимо скоро осам пута више воде него што је извозимо. Парадоксално, воду увозимо првенствено из сусједних земаља као што су Србија и Хрватска, које је имају пуно мање од нас. Такођер, стручњаци често наводе да је квалитет воде у БиХ далеко испред оне увозне. Увозимо, дакле, и пијемо воду пуно нижег квалитета од оне која је свима нама надохват руке", изјавио је приликом отварања Дедић.

Стога, посебно мјесто у програму сајма добили су произвођачи воде окупљени на штанду Воде БХ. "По први пут произвођачи флаширане воде у Босни и Херцеговини – и то не само у Федерацији јер имамо и произвођача из Републике Српске – представљају своје производе заједно. Овај штанд је доказ да имамо велики потенцијал кад је у питању флаширање и извоз воде. Наш циљ је да омогућимо домаћим произвођачима да представе своје брендове и пронађу потенцијалне партнере за пласман и извоз воде. Јако битно је и да кроз ову и сличне манифестације на виши ниво подигнемо свијест јавности о природним богатствима које имамо на располагању", рекао је Дедић.

Министар Дедић нагласио је и улогу Федералног министарства које водама, нажалост, дуго није посвећивало довољно пажње. "У овом мандату урадили смо ипак пуно тога да нашим произвођачима пружимо што већу подршку. Управо данас Влада Федерације разматра измјене и допуне Закона о водама који ће омогућити боље располагање овим ресурсом. У процедури налази се и Закон о концесијама да издавање концесија за флаширање питких и минералних вода буде уређено на најбољи могући начин. Радимо и на усклађивању наших прописа о управљању и заштити вода са законодавством Европске уније", казао је.